Ana SayfaKadın‘Çocuklara yönelik cinsel istismar son 10 yılda yüzde 700 arttı’

‘Çocuklara yönelik cinsel istismar son 10 yılda yüzde 700 arttı’

HABER MERKEZİ – KESK İstanbul Kadın Meclisi, son 10 yılda çocuk istismarının yüzde 700 arttığını belirterek, “Devlet kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve taciz, tecavüzlere karşı bütüncül, kapsayıcı acil tedbirler almalı, kadın ve çocuk koruma birimleri oluşturarak, kadın ve çocuk bakanlığı kurmalıdır” ifadesini kullandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Kadın Meclisi, çocuklara yönelik cinsel istismara ilişkin Cağaloğlu’nda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde “Çocuk susmaz susturulur, taciz tecavüz suçtur, suça ortak olma” yazılı bir pankart açan kadınlar, sık sık “Tecavüzü aklama, çocukları suçlama”, “Çocuk susar, sen susma” sloganları attı.

Kadınlar adına açıklamayı yapan KESK’e bağlı Haber Sen 5 No’lu Şube Kadın Sekreteri Deniz Salmanlı, son 10 yılda çocuk istismarının yüzde 700 arttığını ifade etti.

‘Kız çocukları evliliğe, erkekler işçiliğe mahkum edildi’

Yaşananlar karşısında tüm kurumlarının sessiz kaldığını belirten Salmanlı, şöyle devam etti:

“Yargıya yansıyan vakalarda ise çocuğun yüksek yararı ilkesi uygulanmamaktadır. On binlerce kız çocuğu eğitim hakkından uzaklaştırılıp, adeta çocuk yaşta evliliklere, erkek çocuklar ise çocuk işçiliğe mahkum edildi”.

‘Yasalar erkek egemen cinsiyetçi sistemi koruyor’

Salmanlı yasaların erkeği ve erkek egemen cinsiyetçi sistemi koruduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yargıda iş yükünün azaltılması amacıyla var olan arabuluculuk sistemi ile hapis cezası gerektiren hakaret, tehdit, şantaj, sarkıntılık, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz gibi suçların cezalarının indirilmesi, ertelenmesi, para cezasına çevrilmesi ile kadına, çocuğa yönelik erkek şiddeti cezasız kalmaktadır.”

‘Kadın ve çocuk bakanlığı kurulmalı’

Salmanlı, OHAL’den kaynaklı toplumsal muhalefetin, kadınların ve çocukların sesinin susturulduğunu vurguladı ve devamla şunları kaydetti:

“Devlet kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve taciz, tecavüzlere karşı bütüncül, kapsayıcı acil tedbirler almalı, kadın ve çocuk koruma birimleri oluşturarak, kadın ve çocuk bakanlığı kurmalıdır”