Ana SayfaGüncel‘Cumhur ittifakı’ Financial Times’ta: Kucaklaşmanın nedeni seçim matematiğinin zorlu gerçekleri

‘Cumhur ittifakı’ Financial Times’ta: Kucaklaşmanın nedeni seçim matematiğinin zorlu gerçekleri

HABER MERKEZİ – AKP ile MHP’nin 2019 yılı seçimleri için kurduğu ‘Cumhur ittifakına’ yer veren Financial Times, iki parti liderinin aldığı bu kararı, “seçim matematiğinin zorlu gerçeklerinin bir sonucu” olarak tanımladı. MHP’nin anketlerde baraj altı kaldığına dikkat çekilen haberde, “Erdoğan’ın seçim öncesi ittifak ihtiyacı desteğin eridiği kaygılarından kaynaklanıyor” ifadeleri kullanıldı.

AKP ile MHP’nin 2019 yılındaki seçimler için kurduğu ‘Cumhur ittifakına’ Britanya merkezli Financial Times (FT) gazetesinde yer verildi.

“Zayıf anketler Erdoğan’ı milliyetçilerle ittifaka itti” başlıklı haberde, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “sağcı eski karşıtlarını seçim adına kucaklamasının AB ve ABD’yle ilişkilere zarar verme riski taşıdığı” savunuldu.

Laura Pitel imzalı haberde, MHP lideri Devlet Bahçeli için “Türkiye’nin ultra milliyetçi partisinin lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın en sert karşıtlarından biriydi” ifadeleri kullanılarak, “Seçim matematiğinin zorlu gerçeklerinin eski düşmanları beklenmedik bir kucaklaşmaya zorladığı” belirtildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre gazete, ittifakın, “Erdoğan’ın moral bozucu anket sonuçlarıyla nasıl sarsıldığını” gösterdiğini yazdı:

“Bu ittifak, kendisini klasik sağcı Türk milliyetçiliğiyle ilişkilendiren ve MHP’nin duruşuna daha da yaklaşan Erdoğan’ın son yıllardaki siyaset değişikliğini gösteriyor. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı’nın moral bozucu anket sonuçlarıyla nasıl sarsıldığının altını çiziyor. Uzmanlar bunun, Türkiye’nin hem ülke içinde hem de ülke dışındaki siyasi görünümünü etkileyecek bir ittifak olduğunu söylüyor. Erdoğan, özellikle Kürt sorunu konusunda sert bir tutum takınan, idam cezasının kuvvetli destekçisi olan ve ABD, AB ve NATO konusunda derin şüpheleri olan bir partiye yakınlaşıyor.”

‘AKP’nin anketler, MHP’nin baraj kaygısı’

Haberde düşünce kuruluşu Edam’ın Başkanı Sinan Ülgen’in görüşlerine de yer verildi.

Ülgen, “AKP şu anda en az 2019 seçimlerine dek kendisini MHP’ye bağlıyor ve bu siyasi manevra alanlarını daraltacak. İçeride demokratikleşmeye ve Kürt sorununa etkileri olacak. Dış politikada ise, ABD ve AB’yle ilişkilerle Suriye konusundaki gelişme alanını daraltacak” diye konuştu.

Gazete son olarak Erdoğan ve Bahçeli için ittifakın gerekli görülmesinin nedenlerini şu sözlerle açıkladı:

“Erdoğan’ın seçim öncesi ittifak ihtiyacı AKP içinde 15 yıldan fazla süren iktidarın ardından, desteğin eridiği kaygılarından kaynaklanıyor. Cumhurbaşkanının geçen yılki referandumda az farkla kazandığı zaferi takip ediyor. Erdoğan’ın evet kampanyası olağanüstü hal koşullarına, muhaliflerin hapse atılmasına ve medyanın susturulmasına karşın oyların sadece yüzde 51,4’ünü almıştı. Parlamentoya gönderilen yeni bir yasal düzenleme gerektiren ittifak AKP’ye Kasım 2019’daki parlamento seçimlerinde daha fazla oy alma imkânı sağlıyor. Erdoğan aynı zamanda aynı anda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adaylığına da Bahçeli’nin desteğini aldı. MHP içinse aksi takdirde kesinlikle bir seçim bozgunu olacak duruma karşı koruma sağlıyor. Anketler sürekli parlamentoya girmek için gereken yüzde 10’luk barajın altında kalacaklarını gösteriyor.”