Ana SayfaEkolojiDedegöl Dağı’na maden izni: Rehber kitaplarda adı geçen bölge 20 yıl içinde yok olacak

Dedegöl Dağı’na maden izni: Rehber kitaplarda adı geçen bölge 20 yıl içinde yok olacak

HABER MERKEZİ – Isparta’da Eldere köyündeki Dedegöl Dağı ve Kuzukulağı Yaylası’nda, maden aranmasına izin verildi. Yılın 4 mevsimi kaya tırmanışı ya da kamp yapanların uğrak yeri olan dağ ve yayla ekolojik kıyımla karşı karşıya.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca, Isparta’daki Dedegöl Dağı ve Kuzukulağı Yaylası’nda maden aranmasına izin verildi. 100 hektarlık alanda maden arama faaliyetleri yapılacak.

Onlarca iş makinesinin toprağı kazmasıyla çevre felaketi yaşanacağını söyleyen dağcılar ise su kaynaklarının kirleneceğini, hayvancılık ve yayla turizminin biteceğini belirtiyor.

Dağcılar, mermer ocağı açılmasını “doğa turizmi için büyük yara ve geri dönülmez hata” olarak değerlendiriyor.

“20 yıl içinde yok olup gidecek”

Bir grup dağcıyla 1993 yılında, Dedegöl’de ilk tırmanış rotalarını açan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Spor Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Antalya Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül ise Dedegöl’deki kaya bloklarının ABD’deki Yosemite Ulusal Parkı’nda bulunan 1000 metre yüksekliğindeki El Capitan kadar değerli olduğunu anlatarak tehlikeye dikkat çekiyor.

DHA’ya konuşan Sevgül, şöyle devam ediyor:

“Bizden sonra ilerleyen zaman içinde birçok tırmanıcı bölgeye giderek rotalar açtı. Ve bölge yabancı dağcıların da ilgisini çekti. Dedegöl, kaya tırmanışı açısından rehber olan Paroıs De Legende isimli kitapta yer alan tüm dünyadaki 19 bölgeden biri. Bu kadar değerli yani. Nedeni ise yekpare kaya blokları ve 500-600 metre uzunluğunda olması. Kitapta bölge tüm detaylarıyla anlatılıyor. Kaya kütlesinin özellikleri, bölgeye nasıl gidileceği gibi. Ve dünyadaki pek çok dağcı bu kitabı okuyarak bölgeye geliyor.”

Bölgede mermer ocağı açılacağına ilişkin 2 yıl önce duyum almaları üzerine harekete geçtiklerini dile getiren Sevgül, “Bölgenin, Milli Parklar sınırları içine alınmasıyla ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6. Bölge Müdürlüğü ekipleriyle bir çalışma başlattık. Daha sonra çalışmamız bir rapor haline getirilerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na sunuldu. Ancak maalesef bakanlık bunu reddetti. Hangi gerekçelerle reddettiğini bilmiyoruz ama kabul etmedi. Şu anda Dedegöl Dağı ve Kuzukulağı Yaylası’na mermer ocağı ruhsatı verildiğini biliyoruz. Eko turizmi açısından çok önemli olan ve bütün dünyaya hitap edecek milli bir değer, maalesef 20 yıl içinde yok olup gidecek” diyor.

Bundan bir an önce dönülmesi lazım diyen Sevgül, “Düşünün bir rehber kitapta tüm dünyada 19 bölge içine seçilmiş bir yer var. Bunu hiçbir ülke bu şekilde gözden çıkaramaz” diyerek yetkililere çağrı yapıyor.

Dedegöl Dağı ve Kuzukulağı Yaylası

Isparta’nın Aksu ilçesindeki Dedegöl Dağı, yılın 4 mevsimi kaya tırmanışı ya da kamp yapanların uğrak yeri olarak dikkat çekiyor. Toroslar’ın Beydağları kısmına ait bölge, çoğu dağcı tarafından 3 bin metre yüksekliğiyle bilinen Dipoyraz zirvesiyle tanınıyor.

Eldere köyüne yakın Kuzukulağı Yaylası üzerinde yükselen, büyük kireçtaşı duvarlarından oluşan uçurum, dağcılar için ‘büyük nimet’ olarak görülüyor.

Kaya kalitesinin, tırmanış sporu için muhteşem yapıda ve uzunlukta olduğu belirtilirken, 800 metre yüksekliğe varan, batıdan doğuya 5 kilometre uzanan sarp kaya duvarlarında İsviçreli Michael Piola gibi dünyaca ünlü dağcılar tırmanış güzergahları açtı. Her derecede tırmanış rotası bulunan bölge, 2001 yılında dünya dağcılık literatürüne girdi.

Bölge, kaya tırmanışı açısından dünya çapında rehber olan ‘Paroıs De Legende’ adlı kitaptaki 19 bölge arasında yer alan, 4 mevsim kaya tırmanışı ya da kamp yapan, yürüyüşe çıkan, kuş ve hayvan gözlemi için gelenlerin uğrak yeri olan bir bölge olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Previous post
Kalın - McMaster görüşmesi sonrası Cumhurbaşkanlığı ve Beyaz Saray'dan açıklama
Next post
'Kaybedenler Kulübü Yolda'dan ilk uzun fragman