Ana SayfaGüncelDemirtaş duruşmada: İmralı’dan talimat gelmedi hükümet bunu ‘talimat’ diye sundu

Demirtaş duruşmada: İmralı’dan talimat gelmedi hükümet bunu ‘talimat’ diye sundu

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu yargılandığı davada savunmasına dün kaldığı yerden devam ediyor. Demirtaş, duruşmanın ilk günü yaptığı savunmada verdiği örnekleri hatırlattı. Sözlerinin basında yanlış yer aldığını ifade eden Demirtaş, “İmralı’dan talimat gelmedi hükümet bunu ‘talimat’ diye sundu” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 15 aydır tutuklu bulunduğu dosyanın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması ikinci gününde.

Sincan Cezaevi yerleşkesinde bulunan duruşma salonunda yapılan duruşmaya HDP’nin yeni eş genel başkanı Sezai Temelli ile çok sayıda milletvekili ve yaklaşık 50 avukat katıldı.

Demirtaş savunmasına, “Bu dava 3 yıldır basın üzerinden hazırlanıyorduysa, basına bu kadar güveniliyorduysa keşke duruşma da canlı yayınlansaydı. İsteyen internetten, televizyondan izleyebilseydi” diyerek başladı ve şöyle devam etti:

“Beni suçlamaya gelince son derece aleni bir şekilde yapılıyor, yargılamaya gelince kısıtlanmaya çalışılıyor. Özellikle izleyicilerin buraya ulaşamaması için özel bir tedbir alınıyor iktidar tarafından. Asıl mahkemem Diyarbakır’da, güvenlik gerekçesiyle duruşma Sincan’da görülüyor. Mümkün olduğunca kamudan, halktan uzaklaştırılmaya çalışılan yargılama. Benim saklayacak bir şeyim hiçbir zaman olmadı. Görünen o ki, iktidar bu duruşmada konuşulanları ya da konuşulacakları kamuoyundan gizlemeye çalışıyor. Bu dosya gizli bir dosya değil. Herkes izleyebilmeli. İsteyen herkes izlese burada en az 500 bin kişi olurdu, 50 kişilik koltuk ayrılmış durumda.”

Demirtaş, gözaltına alındıkları sürece dair değerlendirmelerde bulundu. 4 Kasım 2016 tarihinde, 6 savcının talimatıyla eş zamanlı çok sayıda milletvekilinin evinin basılması için, “Bu ancak siyasi iradenin koordine edebileceği bir şey” dedi.

Çözüm sürecinin başarısı için birçok şey yaptıklarının altını çizen Demirtaş, hükümetten fazla risk aldıklarını fakat haklarında “Çözüm sürecinin başarısızlığının sorumlusu HDP ve Eş Başkanı Demirtaş” algısı oluşturularak birçok fezleke hazırlandığını söyledi.

‘Çözüm sürecinin günah keçisi yapılmaya çalışıldık’

Demirtaş şunları söyledi:

Biz hükümetten çok daha fazla risk aldık her dönemde. Ülkenin barışı, demokrasi, huzuru için. Bunların hiç birini okumadık. Dün bir şey söyledim işte kamuoyunda gündem oldu. İmralı’dan not geldi vesaire. Bunun gibi binlerce şey yaşadık. Binlerce, yüz binlerce kilometre yol yaptık barış için. İmralı’ya Kandil’e. Hükümetin yürüttüğü çözüm sürecinin başarısı için. Ne reklamını yaptık ne yorulduk ver yansını ettik. Sırrı bey burada mı bilmiyorum, gelmiş mi. Şunu hep konuştuk. Bir gün çözüm süreci başarıyla sonuçlanırsa madalyayı birine takacaklar. Taksınlar önemli değil. Ama çözüm süreci başarısız olursa hesabını da bizden soracaklar. Bundan emindik.  Çözüm sürecinde arabulucu olanlar ilk günah keçisi olur. Bu davanın bir yönü de budur. ‘Çözüm sürecinin başarısızlığının sorumlusu HDP ve Eş Başkanı Demirtaş’ algısı oluşturularak birçok fezleke böyle oluşturulmuştu.

‘Fezlekesi olmayan bir suçtan iddianame düzenlendi’

Demirtaş, tutuklanmasına neden olan “örgüt yöneticiliği” suçlamasına ait iddianamede bir fezleke olmadığını söyledi. Savcının tüm fezlekeleri birleştirerek, “örgüt yöneticiliği” suçunu üretmesinin milletvekili olması sebebiyle yasadışı olduğunu belirten Demirtaş, şunları söyledi:

Örgüt üyeliğinden tutuklanmaya sevk ediliyoruz, Sulh Ceza Hakimi bizi örgüt üyeliğinden tutukluyor ve 6-8 Ekim dosyasından, iki fezlekeden tutukluyum. 6-8 Ekim ve örgüt üyeliği. Aradan 3 ay geçiyor. İddianameyi hazırlayan savcı örgüt üyeliğinden açıyor. Öyle bir fezleke yok, öyle bir suçlama yok. Ne sorgudan ne soruşturma ne de fezleke aşamasında öyle bir şey yok. Yani fezlekesi olmayan bir suçtan iddianame düzenlenmiş hakkımda.

Çözüm sürecinde çıkarılan yasaya da dikkat çeken Demirtaş, bu yasanın da uygulanmadığını söyledi. Demirtaş şöyle devam etti:

“Dolayısıyla yasa herkesi kapsayacak şekilde genişletildi. Bu kapsamda çalışma yürüten herkesi kapsayacak şekilde genişletildi. Ve ‘Bu kapsamda yapılan çalışmalar suç teşkil etmez’ denildi. Şimdi iddianamede bazı fezlekelerim bu yasa kapsamında. Hiç gözetilmemiş. Bu yasa kapsamına giriyor demeliydi. İddianame kabul aşamasında da olmadı, aradan 15 ay geçti, bazı fezlekelerin bu yönüyle iddianameye konu edilmemesi gereken fezlekelerdi. İşte ‘Kandil’e gidiş, İmralı’ya gidiş. Bunların hepsi çözüm süreci kapsamında hükümetle koordineli yaptığımız ve bu yasa çerçevesindeki faaliyetlerdi. Biz Kandil’e kafamıza estiği için gitmedik. Her gidişimiz her dönüşümüz hükümetle, bürokratlarla toplantılarla belirlendi. Bu yasa yokmuş gibi davranıyor savcılar, soruşturma makamlar bu işin ucu çok farklı yerlere gider.”

 “İmralı’dan talimat gelmedi hükümet bunu ‘talimat’ diye sundu”

Birçok kez “çözüm sürecinin bitirilmesiyle” tehdit edildiklerini anlatan Demirtaş, duruşmanın ilk günü yaptığı savunmada verdiği örnekleri hatırlattı. Sözlerinin basında yanlış yer aldığını ifade eden Demirtaş, “İmralı’dan talimat gelmedi hükümet bunu ‘talimat’ diye sundu” dedi.

‘Seni başkan yaptırmayacağız’ çıkışının nedenini anlattı

Patisinin başkanlık modeline hiç karşı çıkmadığını, içeriğine, tek adamlığa karşı çıktığını söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti:

“Bizim önerdiğimiz sistemde başkanlık da olabilir. Özerklik olmasın, başkanlık olsun ama başkanlık tamamen demokratik denetime açık olursa olur. En azından model olarak tartışmaya değer. ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ çıkışının altında yatan da budur. Biz tek adamlığa karşıyız. Gücümüz yettiği kadar da karşı çıkacağız. Bu getirdikleri modelin toplumu bir arada tutacağını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Bu model bu anlayışla birlik huzur getirmez. Türkiye’yi kurtaracak olan tek adam değil, çok insandır.”

 ‘Tahliye talebim yok’

Demirtaş, mahkemede tahliye talep etmeyeceğinin altını çizdi ve şöyle konuştu:

“Tabi ki ben mahkemenizde ne şimdi ne de savunmam tamamlandığımda tahliye falan talep etmeyeceğim. Tutuklama kısmını geçtik de uzun tutuklulukla ilgili mahkemenizin ara kararlarında bile bugüne kadar değerlendirme yapmaması ilginç. Haksız tutuklama AYM tarafından son derece skandal bir kararla, esasa girilerek, delil değerlendirilmesi yapılarak reddedildi. Haksız tutuklama yok denildi. Adil yargılamanın ihlalidir. Mahkemenize göre uzun tutukluluk nedir? Bunu tariflemeniz lazım.”

Demirtaş’ın savunmasının uzun olması sebebiyle mahkeme başkanı ikinci gününde de duruşmaya ara verdi. Yarın devam edecek olan duruşmada Demirtaş, iddianameye dair değerlendirmelerini sürdürecek ve taleplerini sıralayacak

Dün neler oldu?

Duruşmanın ilk gününde Demirtaş, savunmasında “1,5 yıl içerisinde 3 bin HDP’li tutuklandı. HDP bir anda suç işleme kararı mı aldı? Yargı bir anda HDP hakkında karar mı aldı?” dedi. Mahkemeye “Biz bu ülkenin paryaları değil evlatlarıyız” diye tepki gösteren Demirtaş, kendilerine “Bunlar İmralı’dan talimat alıyor” şeklindeki iddialara da yanıt verdi.

  • Haberin ayrıntıları için TIKLAYIN.

Selahattin Demirtaş’ın savunmasındaki ifadeler HDP Genel Merkezi’nin Twitter hesabından alınmıştır.
Previous post
'Geçen sene seçim senesiydi’ diyen Yıldırım: Almanya ile normale dönme vakti geldi
Next post
27. gün: Afrin’e operasyon sürüyor