Ana SayfaKadınDicle Amed Kadın Platformu kuruldu

Dicle Amed Kadın Platformu kuruldu

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da bulunan pek çok siyasi parti, kapatılan kadın kurumu ve meslek örgütünden kadınlar bir araya gelerek Dicle Amed Kadın Platformu’nu kurdu. Platform üyelerinden Mizgin Yavuz, kadına yönelik hukuksuzluğa anında refleks göstereceklerini söyledi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan kadın kurumları, siyasi parti ve meslek örgütleri Diyarbakır’da, Dicle Amed Kadın Platformu’nu kurdu.

Kadına yönelik artan baskı, şiddet ve hak ihlallerine karşı kurulan platform aralarında KESK, DİSK, TMMOB, Diyarbakır Barosu, DTK, HDP, DBP, CHP, SP, EMEP ve ESP’nin de olduğu 25 kurum ve siyasi partiden oluşuyor.

MA’dan Lezgin Akdeniz ve Devran Toptaş’a konuşan platform üyelerinden Mizgin Yavuz, farklı yapılardan gelen kadınların amacının ortak dil yaratmak ve kadın bakış açısını hakim kılmak olduğunu ifade etti.

Platformun siyaset üstü bir yapısı olduğunu belirten Yavuz, kadına yönelik hukuksuzluğa anında refleks göstereceklerini dile getirdi.

Yavuz, çalışmalarını sınırlandırmayacaklarını, ülke genelinde kadınların yaşadığı tüm sorunları takip edeceklerini kaydetti.

“Eril zihniyet OHAL’den faydalanıyor”

Mizgin Yavuz

Kadın kurumlarının kapatılması ile şiddete uğrayan kadınların başvurabilecekleri kurum kalmadığına dikkat çeken Yavuz, şöyle konuştu:

Bu süreçte kadına yönelik şiddet ve istismarın üzeri bir şekilde örtüldü. OHAL’den faydalanan eril zihniyet daha rahat davranmaya başladı. Kadınlara yönelik keyfiyetçi tutum sergilenmeye başlandı. Nedeni ise yaptığı şeyler yanında kar kalıyor. Hakkında herhangi bir işlem başlatılmadığı gibi soruşturma açılan dosyalarda ise ‘iyi hal’ indirimlerine sık sık karşılaşıyoruz. Bunun kadın örgütlülüğünün zayıf kalmasından kaynakladığını düşünüyorum.

“8 Mart’ı güçlü bir şekilde geçireceğiz”

Zelal Bilgin

Platformun kuruluşunda yer alan Zelal Bilgin ise ilk hedeflerinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olduğunu belirterek 8 Mart’a hazırlık için bir dizi etkinlik düzenleyeceklerini kaydetti.

Bilgin şöyle devam etti:

Öncelikli hedefimiz yaklaşan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü güçlü bir şekilde geçirmeye yöneliktir. Yine farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyeceğiz. Çalışmalarımızı kadın özgürlük ideolojisi üzerinden yapacağız. Cins bilinci ve kadın örgütlülüğü mücadelesi siyasetin üzerindendir bizim için.