Ana SayfaBilim ve TeknolojiDil, tahmin edilenden 1.5 milyon yıl önce icat edilmiş olabilir

Dil, tahmin edilenden 1.5 milyon yıl önce icat edilmiş olabilir

HABER MERKEZİ – Yeni bir teoriye göre dil, tahmin edilenden 1.5 milyon yıl daha önce icat edilmiş olabilir.

Birçok paleontolog, dilin, Homo Sapiens’in 350 bin yıl önceki evrimiyle beraber ortaya çıktığını düşünüyor.

Ancak Bentley Üniversitesi’nden Profesör Daniel Everett, dilin tahmin edilenden 1.5 milyon yıl daha önce konuşulmaya başlanmış olabileceğini savundu.

Everett, kara bağlantısı olmayan Endonezya’daki Flores ile Girit adalarında fosillerin bulunduğuna dikkat çekerek, Homo Erectus’un avlanmak ve bot yapmak için dili icat ettiğini ve kullandığını söyledi.

Teksas’ta bir konuşma gerçekleştiren Everett, “Herkes Homo Erectus’un ‘maymun benzeri aptal yaratıklar’ olduğundan bahsediyor -gerçi bu, bizi de anlatıyor-, ancak burada vurgulamak istediğim; Erectus’un dünya üzerinde yürümüş olan en zeki canlı olduğudur” dedi.

Profesör, yaptığı konuşmada, teorisini şu sözlerle açıkladı:

“Planlama becerileri vardı. Aletler yaptılar. Ancak Erectus’un yaptığı en harika alet, açık denizlere yelken açabilmek için yaptığı taşıt aracıydı.

Erectus’un yapacağı yolculuk için okyanus asla bir engel değildi. Tüm dünyada seyahat ettiler. Bu, kasıtlıydı; o yerlere gidebilmek için beceriye ve 20 civarındaki grupla hareket etmeye ihtiyaçları vardı.

Flores Adası’na açılırken Erectus’un dile ihtiyacı vardı. Yüzen bir kütüğün üstünde gitmiş olamazlar; çünkü o zaman bir akıntıyla karşı karşıya kaldıklarında denizde sürüklenirlerdi. Kürek çekebilmeye ihtiyaçları vardı.

Ve eğer kürek çekebiliyorlarsa, ‘buraya doğru kürek çek’ veya ‘kürek çekme’ diyebilmeleri gerekiyordu. Sadece homurdanmalara değil, sembollerle yapılan bir iletişime ihtiyaç var. Diğer türlerde gördüğümüz gibi sembolsüz bir iletişimle yapılacak şeylerin ötesinde çok fazla başarı elde ettiler.”

Londra’da bulunan Doğa Tarih Müzesi’nden (Natural History Museum) Prof. Chris Stringer ise bu teorinin gerçeği yansıtmadığını düşündüğünü belirtti.

“Bunu kabul etmiyorum; mesela Erectus’un Flores’e ulaşmak için bot yapmış olması gerektiğini” söyleyen Stringer, sözlerine şöyle devam etti:

“(600 bin ila 200 bin yıl önce yaşayan) Homo Heidelbergensis konuşma yeteneğine ihtiyaç duyacak düzeyde komplike bir hayata sahipti, ancak bu modern insan dili seviyesinde değil. Erectus’a gelirsek, onlardan (konuştukları konusunda) çok emin değilim.”

Homo Erectus

‘Modern insanın başlangıcı sayılan Homo Erectus’un boy uzunluğunun 180 santimetre civarında olduğu tahmin ediliyor.

Homo Erectus’un ayrıca gelişmiş yerleşim yerleri bulunduğu belirtiliyor.

Prof. Everet’e göre Homo Erectus’un yerleşim yerlerinde bitkilerin işlendiği alanlar ve hayvanların yanı sıra yaşam, uyku ve komünal etkinlik alanları ayrı yerlerde bulunuyordu.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Operasyon yavaş ilerliyor görülebilir’ diyen Erdoğan’dan Afrin açıklaması
Sonraki Haber
7 gündür gözaltındaydı: Serpil Kemalbay serbest bırakıldı