Ana SayfaGüncelDiren Coşkun 16 gündür ölüm orucunda: ‘Çok zayıflamış, dayanışma bekliyor’

Diren Coşkun 16 gündür ölüm orucunda: ‘Çok zayıflamış, dayanışma bekliyor’

HABER MERKEZİ – Trans kadın tutuklu Diren Coşkun, 16 gündür ölüm orucunda. Coşkun’un sesini duyurmak için ölüm orucuna başlayan LGBTİ aktivisti Kıvılcım Arat tüm kesimlere duyarlılık çağrısı yaparken, Coşkun’u cezaevinde ziyaret eden avukatı Eren Keskin de “Çok zayıflamış, psikolojisi iyi değil, dayanışma bekliyor” diyor.

2017 yılının Ağustos ayında tutuklanan Keskesor aktivisti Diren Coşkun, tutulduğu Tekirdağ 2 No’lu Cezaevi’nde başladığı ölüm orucunun 16’ncı gününde.

Trans kadın tutuklu Coşkun’un cezaevindeki hak ihlallerine, ameliyat ve tedavi hakkının engellenmesine karşı başlattığı ölüm orucuna dışarıdan destek veren İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Demokratik Kadın Hareketi Sözcüsü Kıvılcım Arat da 4 gündür evinde ölüm orucunda.

16 gündür sadece şeker ve suyla beslenen Coşkun’u, trans kimliğinin eyleminin önüne geçmesi nedeniyle bu yöndeki tüm girişimlerine rağmen gündeme getiremediğini dile getiren Arat, bu nedenle en azından sesine ses katmak için kendisinin de ölüm orucuna başlama kararı aldığını söyledi.

“Biz Diren’in ölümüne göz yumduğumuz müddetçe o ölümde pay sahibi olacağız” diyen Arat, Coşkun’un taleplerinin insani talepler olduğuna vurgu yaparak, duyarlılık çağrısında bulundu:

“Bu talepler çok büyük ve iktidara zarar verecek talepler değil. Onların geri adım atmasına neden olacak talepler değil. Vegan kendisi ve bu beslenme ihtiyacı bile karşılanmıyor. Aylarca domates ve haşlanmış patates ile besleniyor. Diren çok temel ve insani bir talepte bulunuyor. İnsanların sadece empati kurmasını istiyorum. Siz hiçbir hastaneye gidebilmek adına 15 gün aç kaldınız mı? Herkes bunu düşünsün. Bir tahlil yaptırmaya bile gittiğinde insanlar zaafiyet geçiriyor ve düşünün ki bir insan tedavi olabilmek adına 15 gündür bedenini ölüme yatırmış durumda. Ben herkesin vicdani bakmasını istiyorum.”

Ayrıca Arat, Coşkun’un sesini duyurmak için ilerleyen süreçte eylemine AKP il ve ilçe binalarının önünde devam edebileceğini de söyledi.

Avukat Keskin: Çok zayıflamış, psikolojisi iyi değil, dayanışma bekliyor

Coşkun’u cezaevinde ziyaret eden avukatı Eren Keskin de, tecritte arkadaşıyla birlikte kalan Coşkun’un açık cezaevine çıkma hakkı olmasına rağmen çıkartılmadığını ve tedavi hakkının engellendiği için ölüm orucuna başvurduğunu söyledi.

“Bu sisteme güvenmiyorum, bütün güvenimi yitirdim bu yüzden ölüm orucuna başladım” diyen ve sadece su ile beslenen Coşkun’u eyleminden vazgeçirmeye çalıştığını ancak ikna edemediğini belirten Keskin, “Diren şu anda sadece su ile yaşıyor. Kararlı görünüyor, fakat çok zayıflamış gördüm. Psikolojisi de iyi değildi. Diren toplumsal dayanışma beklediğini söyledi” dedi.

Coşkun’un taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini söyleyen Keskin, İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon olarak konunun yakından takipçisi olacaklarını belirtti.