Ana SayfaToplumsal CinsiyetDiren Coşkun’un avukatı: Ölüm orucunu bırakmadı, ara verdi; rehavete kapılmamalıyız

Diren Coşkun’un avukatı: Ölüm orucunu bırakmadı, ara verdi; rehavete kapılmamalıyız

HABER MERKEZİ – Trans kadın tutuklu Diren Coşkun’un ölüm orucuna sadece ara verdiğini hatırlatan avukat Hatice Demir, “Taleplerinin hiçbir sonuca ulaşmadığı yönünde bir kanaate varırsa tekrar başlayacak ve her şey çok daha zorlaşacak. Bu sebepten rehavete kapılmamalıyız” dedi.

2017 yılının Ağustos ayında tutuklanan Keskesor aktivisti Diren Coşkun, tutuklu bulunduğu Tekirdağ 2 No’lu Cezaevi’nde cinsiyet geçişi ile ilgili ameliyat, epilasyon ve diğer tıbbi, psikolojik, psikiyatrik ve sosyal desteğin sağlanması ve kendisine uygulanan kötü muamelenin son bulması amacıyla 25 Ocak’ta ölüm orucu eylemine başlamıştı.

Trans kadın tutuklu Diren Coşkun, cezaevi yönetimi ile başlayan görüşmeler sonucunda 20 Şubat’ta ölüm orucuna ara vermişti.

Diren Coşkun’un avukatlarından Hatice Demir, taleplerinin 20 Mart’a dek karşılanmasını bekleyen müvekkilinin son durumuna ilişkin Kaos GL‘ye açıklamalarda bulundu.

Avukat Demir, Diren’in psikolojisinin kötü durumda olduğunu belirterek, kendisine “Konuştukça unutkanlığının ve dikkat dağınıklığının çok arttığını söyledi, psikolojik olarak iyi hissetmediğini de” söylediğini aktardı.

“Diren ölüm orucunu bırakmadı, ara verdi” diyen Demir, Diren Coşkun’un eylemine ilişkin şunları söyledi:

“Taleplerinin hiçbir sonuca ulaşmadığı yönünde bir kanaate varırsa tekrar başlayacak ve her şey çok daha zorlaşacak. Bu ölüm orucu devamında gelen disiplin cezaları ayrıca cezaevinde kalacağı süreyi de uzatabilir. Bu sebepten rehavete kapılmamalıyız. “Direne Ses Ver” sayfasını herkes takip etsin. Orada güncel bilgiler paylaşılıyor ve takipçilerin nereye ne yönde baskı yapması konusunda yönlendirmeler de oluyor. Şimdi avukatları olarak bizler hukuken gereken başvuruları yaptık. Bunun dışında Diren’e sesini ulaştırmak isteyenler lütfen mektuplarını kesmesinler. Mektup çok önemli bir dayanışma aracı. Orada onu psikolojik olarak güçlü tutmak zorundayız ki içeride karşılaştığı zorluklarla mücadele edebilsin.”

‘Bu koşullar tüm mahpus translar için geçerli’

Avukat Hatice Demir, son olarak ise şunları kaydetti:

“Bir de Diren’in de esas duyurmak istediği; bu koşulların mahpus transların hepsi için geçerli olduğu. Diren’in ebetteki tek kimliği trans olması değil. Vegan, anarşist, transfeminist, türcülük karşıtı bir kadın. Ama içerideki mağduriyetlerinin büyük bölümü trans olmasından kaynaklı. Diren’in başlattığı mücadele sayesinde hepimiz LGBTİ+’lar cezaevlerinde nasıl bir muamele görüyor ve bu koşullar nasıl düzeltilebilir üzerine daha çok düşünmemiz gerektiğini hatırladık. Daha çok söz üretmeli, daha çok iş yapmalıyız. Diren için ve aslında hepimiz için…”


Röportajın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nobel ödüllü 41 yazar ve bilim insanından Erdoğan'a açık mektup
Sonraki Haber
40. gün: BM'nin 'ateşkes' kararına rağmen Afrin'e operasyon sürüyor