Ana SayfaGüncelErdoğan-Bahçeli görüşmesi: ‘Mutabakat sağlandı, ittifaka ilişkin kanun teklifi Meclis’e sunulacak’

Erdoğan-Bahçeli görüşmesi: ‘Mutabakat sağlandı, ittifaka ilişkin kanun teklifi Meclis’e sunulacak’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli ile bir araya geldi. Görüşmenin gündeminde AKP ile MHP arasındaki seçim ittifakı çalışması vardı. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan AKP’li Mustafa Şentop, “Metinler üzerinde görüşme yapıldı ve tam bir mutabakatla bütün hususlar netliğe kavuşmak suretiyle bir karar verildi” dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bugün Saray’da bir araya geldi.

17.30’da başlayan ve 45 dakika süren görüşmede gündem AKP-MHP seçim ittifakı çalışmasında son şeklin verilmesiydi.

Görüşmeye ilişkin AKP’den ilk açıklama Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop’tan geldi.

Şentop “Milli Mutabakat Komisyonu” çalışmalarıyla ilgili “tam mutabakat” sağlandığını açıkladı.

Şentop, kanun teklifinin 21 Şubat’ta TBMM Başkanlığı’na sunulacağını söyledi ve ekledi:

“Onların bir bütün olarak çalışmaları görmesi, son noktayı koyması gerekiyordu. Metinler üzerinde görüşme yapıldı ve tam bir mutabakatla bütün hususlar netliğe kavuşmak suretiyle bir karar verildi.”

Seçim ittifakı

NTV’nin haberine göre AKP ve MHP’nin seçim ittifakının yasal altyapısını hazırlamak üzere kurduğu “milli mutabakat komisyonu” modellere ilişkin çerçeveyi hazırladı.

Habere göre bu çerçeveden öne çıkanlar şöyle:

  • Yüzde 10 seçim barajının korunması, en az yüzde 3 oy alan olan siyasi partilere hazine yardımının sürmesi konularında mutabakat sağlandı.
  • İttifakla seçime girecek partilerin kurumsal kimliklerinin korunması, oy pusulasında ittifak çatısı altında katılan partilerin amblemlerinin bulunması konusunda da görüş birliği var.
  • Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise sadece ittifakın adayının isminin olması, partilerin yer almaması üzerinde duruluyor.

İttifakın iki partiyle mi sınırlı olacağı, başka partilerin katılımının mümkün olup olmayacağı konusuna ise iki lider karar verecek. MHP’nin ittifakın sadece AKP ile yapılmasından yana olduğu belirtiliyor.