Ana SayfaBilim ve TeknolojiErkek olmadan da üreyebilen benekli kerevitler dünyayı istila ediyor

Erkek olmadan da üreyebilen benekli kerevitler dünyayı istila ediyor

HABER MERKEZİ – Erkek olmadan da üreyebilen dişilerden oluşan ve yalnızca 30 yıldır var olan benekli kerevit türü, hızla çoğaldığı ve dünya genelindeki ekosistemleri işgal etmeye başladığı belirtildi.

DNA’sındaki bir mutasyon sayesinde tek başına üreyebilen bir tek dişiye dayanan ve yalnızca 30 yıldır var olan benekli kerevit, erkekler olmadan da üreyebiliyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre 10 bacaklı mutant tür, evlerde beslenmemesine yönelik uyarıya rağmen Kanada’da satılıyor.

Tüm engellemelere rağmen benekli kerevitler Kanada’daki evcil hayvan dükkanlarından ya da internette alınabiliyor.

Avrupa Birliği tarafından yasaklanan tür, Japonya, Madagaskar, İsveç ve ABD’de vahşi yaşamda görülüyor.

Nature, Ecology an Evolution (Doğa, Ekoloji ve Evrim) adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmada benekli kerevitlerin, Madagaskar’daki yerli kerevit türlerini tehdit ettiği kaydedildi.

Çok hızlı ürediği belirtilen kenevitlerin erkekler olmadan nasıl üredikleri araştırılıyor.

Araştırma ekibinden Dr. Wolfgang Stein Kanada devlet televizyonu CBC’de yaptığı açıklamada “Bir benekli kerevitiniz varsa, üç ay sonra 200 ya da 300 tane olur” dedi.

Kerevitler nasıl üredi?

Kerevitlerin geçmişi 1990’lı yıllarda Almanya’daki bir evcil hayvan dükkanına dayanıyor. Florida’ya özgü bir tür olan pullu kerevitin bir dişisi ek bir kromozom dizisiyle dünyaya geldi.

Böylece erkek olmadan da üremeye başladı. Bu dişiden doğan kerevitler de her seferinde yüzlerce yumurta ürettiler.

Bu genetik açıdan birbirinin kopyası olan kerevitler, özellikle Almanya’daki akvaryum sevenler arasında büyük ilgi gördü.

Ancak tür sadece bir kaç ay içinde aşırı bir şekilde türeyince, insanlar benekli kerevitleri Avrupa genelindeki göllere bıraktılar.

Madagaskar’da da ucuz bir protein kaynağı olarak ülkeye getirilen kerevitler şu anda yerli türleri tehdit eder hale geldi.

AB ve ABD’nin iki eyaletinde benekli kerevitlere yasak geldi. Ancak tür, vahşi yaşamda üremeye devam ediyor.

Previous post
HDP Eş Genel Başkanları: Demokrasi ve barış için hep birlikte adım atacağız
Next post
Asansörde bayılttığı kadını cinsel saldırıya maruz bırakan erkek tutuklandı