Ana SayfaDünya📸 | Fotoğraflarla: Uganda’da ‘göz yumulan’ kömür ticareti ve yok edilen ormanlar

📸 | Fotoğraflarla: Uganda’da ‘göz yumulan’ kömür ticareti ve yok edilen ormanlar

HABER MERKEZİ – Birçok kişinin su kaynatmak ve yemek pişirmek için odun kullandığı Uganda’da, kömür, günlük yaşamın önemli bir parçası. Aynı zamanda ülkede bazı insanlar, iyi düzeyde gelir elde edebilmek için ormanları yok ediyor, ağaçları satıyor. Ancak bu durumun doğa üzerinde açtığı tahribat sürdürebilir değil; doğal yaşama zarar veriyor ve iklim değişikliğine neden oluyor.

Uganda’da kömür ticareti, ülke ormanlarının hızla yok olmasına neden oluyor. Resmi verilere göre her yıl 80 bin hektar alan kereste ve kömür üretimi için yıkılıyor.

Ülkede nüfus artışı ve kentleşmeye bağlı olarak kömüre olan talep son yıllarda hızla artıyor. Yaşam savunucuları bu ticaretin sürdürülebilir olmadığını vurgularken, yerel liderler ise kömür için ağaçların kesilmesine karşı çıkıyor.

Ülkenin Nwoya, Amuru ve Gulu bölgelerinde kömür ticareti yasaklandı.

Yasağa uymayanlara, kömür taşıdıkları kamyonet başına 1.5 milyon (1560 TL) Uganda Şilini değerinde ceza kesiliyor.

39 yaşındaki Swaliki Kakande, iki yılı aşkın süredir yaşadığı Nwoya’daki Koch Lii’de kömürcü olarak çalışıyor.

Çalıştığı 32 hektarlık alanda ağaçları kesiyor, keresteleri topluyor. Yaptığının yorucu bir iş olduğunu söyleyen Kakande, “Ben yoksulluk yüzünden buradayım. Hiç iş yok. Tüm vücudumuzda ağrı var ve hasta hissediyoruz. Sırt ve göğüs ağrılarımız var; aynı zamanda içimize çok duman çektiğimiz için çarpıntı yaşıyoruz, kalbimiz çok hızlı atıyor” diyor.

Kakande ürettiği her bir torba kömür için 15 bin Uganda Şilini (yaklaşık 16 TL) alıyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında bir grup yerli, kömürcülerin bulunduğu kampa saldırdı. Bir kişi yaşamını yitirirken, en az 39 kişi yaralandı. Polis sözcüsü Patrick Jimmy Okema’nın açıklamasına göre saldırganlar kömürcülerin ağaçları harap ettiğini söyledi ve ormansızlaştırmayı engellemek istediklerini ifade etti.

Yerel hükümet yetkilileri, kestikleri cezayı toprak sahiplerinin ağaçlarını koruması için teşvik olarak kullanıyor. Toprak sahipleri, kömür için ağaçlarını satmadıkları her yıl için 1 milyon Uganda Şilini (1040 TL) alıyor.

Yerel hükümet yetkilisi Okello Alfred Okot, teşviğin etkili olacağına inanıyor: “İnsanların fikri değişecektir. ‘Bu ağacı beş yıl boyunca tutarsam 5 milyon alacağım’ diye düşüneceklerdir.”

Amuru kentindeki kömür ticareti yasağına rağmen, polisler rüşvet karşılığında kömür dolu kamyonetlerin gece hareket etmesine izin veriyor veya kömür ve ağaç kesimi için sahte izin belgeleri hazırlıyor.

Kömürle dolu kamyonetler Amuru’dan Kampala’ya götürülüyor. Burada restoranlar ve şirketler kömür kullanıyor.

Gulu’da insanlar, kömürü buradaki pazar alanında alıp satıyorlar.

Kampala’da kadınlar talaştan briket yapıyor. Yeniden dönüştüren talaş; kahve, kavuzlu buğday gibi biyolojik atıklara eklenerek sıkılaştırılıyor. Nihai ürün yüzde 20 oranında daha ucuza elde edilmiş oluyor ve kömüre göre daha etkili bir yakıt işlevi görüyor. Yanan briket aynı zamanda kömüre göre doğaya daha az zarar veriyor.

Yerel hükümet yetkilisi Okello, ormansızlaştırmanın bugünkü hızında ilerlemesi durumunda bölgenin her yıl 400 hektar alan kaybedeceğini söylüyor ve şöyle diyor: “Gelecek 5 yılın ardından elimizdeki çöl olacak; çünkü su kaynaklarımız kuruyacak, sulak arazilerimiz tükenecek. Tüm havza etkilenecek.”


Kaynak: The Guardian
Previous post
WJP raporu: Türkiye hukukun üstünlüğünde 113 ülke arasında 101’inci sırada
Next post
Uluslararası 5 hekim örgütünden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a TTB mektubu