Ana SayfaGüncelFoucault’nun ‘Cinselliğin Tarihi’ eserinin dördüncü kitabı 34 yıl sonra yayımlandı: ‘Nefsin İtirafları’

Foucault’nun ‘Cinselliğin Tarihi’ eserinin dördüncü kitabı 34 yıl sonra yayımlandı: ‘Nefsin İtirafları’

HABER MERKEZİ – Foucault’nun “Cinselliğin Tarihi” adlı eserinin dördüncü kitabı “Nefsin İtirafları”, yazarın ölümünden 34 yıl sonra yayımlandı. Gallimard Yayınevi tarafından basılan kitabın editörü Frederic Gros, “Cinsel tacize karşı başlatılan #MeToo (Ben De) hareketinin yükselmesiyle bu özgün eserin tam da basılma zamanı geldi” diyor.

Fransız filozof Michel Foucault’nun “Cinselliğin Tarihi” adlı eserinin dördüncü kitabı “Nefsin İtirafları”, yazarın ölümünden 34 yıl sonra yayımlandı.

Foucault’nun  altı cilt olarak tasarladığı ve ancak ilk üçünü tamamlayabildiği dizinin dördüncü kitabı “Nefsin İtirafları” (Les Aveux de la chair) Gallimard Yayınevi tarafından basıldı.

Foucault, dizinin ilk üç kitabı “Bilme İstenci” (La volonté de savoir), “Hazların Kullanımı” (L’usage des plaisirs) ve “Kendilik Kaygısı”nı (Le souci de soi) yayınladıktan sonra, 1984 yılında “Nefsin İtirafları”nı tamamlayamadan hayatını kaybetmişti.

Berkeley Üniversitesi profesörlerinden olan Foucault, ölümünden sonra hiçbir eserinin yayınlanmamasını talep ederek, her şeyini hayat arkadaşı Daniel Defert’e bırakmıştı.

Ancak, 2013’te “Nefsin İtirafları”nın el yazmalarının da içinde olduğu yazara ait arşivin Fransa Milli Kütüphanesi’ne satılmasından sonra, bu el yazmalarının daha geniş bir çevreye ulaştırılmasına karar verildi

Kitabın editörü Frederic Gros, “cinsel tacize karşı başlatılan #MeToo (Ben De) hareketinin yükselmesiyle bu özgün eserin tam da basılma zamanı geldi” dedi.

Kitabın içeriği

Cinsellikte rıza kavramına odaklandığı belirtilen “Nefsin İtirafları” erken Hıristiyanlık dönemindeki cinsellik pratiklerini inceliyor.

Bu eserde Hıristiyanlık’ta cinsellikle ilgili baskıcı fikir ve uygulamaların bir bölümünün paganlardan devralındığını ileri süren Foucault, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinden itibaren rızanın önemine vurgu yapıldığını ve tecavüzün suç sayılması gerektiğinin savunulduğunu yazıyor.


Kaynak: Milliyet Sanat

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Kadir İnanır artık yoğun bakımda değil, ayağa da kalktı'
Sonraki Haber
Hakkında uzaklaştırma kararı olan erkek eşini ve kızını öldürdü