Ana SayfaKitapFrancis Picabia’nın çizimleri ile Dada Manifestoları

Francis Picabia’nın çizimleri ile Dada Manifestoları

HABER MERKEZİ – “Dada Manifestoları & Diğer Metinler” Sel Yayıncılık’tan çıktı. Elif Gökteke’nin Türkçeleştirdiği kitapta okura Francis Picabia’nın çizimleri eşlik ediyor. Ayrıca Türkçeye ilk kez çevrilen Diğer Metinler (Lampisteries) de bu kitapta. Yayınevinin kitaba ilişkin tanıtımını paylaşıyoruz.

Yirminci yüzyılın ilk avangard sanat hareketlerinden biri olan Dada akımının, kurumsallığa, konformizmin her çeşidine reddiye niteliği taşıyan, burjuva düzenin her alanına dönük radikal bir yıkıcılık ve mücadele azmi içeren bu oyunbaz manifestoları aynı zamanda büyük bir sevinç ve coşkunun da taşıyıcısıydı.

Dayatılan tüm kuralları reddederken “hayat”ı savunan ve yepyeni bir şiirsel deneyimi yaşam deneyimiyle, öfke ve kahkahanın buluşmasıyla harmanlayan, anlam ve mantık kurallarını hiçe sayarak sanatı zincirlerinden kurtarıp bir şenlik alanına dönüştüren bu kısa ömürlü avangard hareket çağın tükenmişliğini absürdle ifşa ediyor.

1. Dünya Savaşı yıllarında, ilk büyük insan kıyımının ve burjuva dünyanın ilk büyük çöküşünün ortasında kamuoyunu şaşırtıp sarsmayı, böylece kitlesel bir farkındalık yaratmayı amaçlayan Dada Manifestoları, Francis Picabia’nın çizimleri ve Türkçeye ilk kez çevrilen Diğer Metinler (Lampisteries) ile birlikte, okunduğu salonların yankısını taşıyor.

Previous post
Nijerya'da pazar yerine bombalı saldırı: En az 15 kişi yaşamını yitirdi
Next post
Gazeteciler Sendikası: Hukukla açıklanabilir bir tarafı yok, siyasi kararla 1 tahliye 6 müebbet