Ana SayfaGüncelGerekçe ‘Kürtçe ıslık’: İki öğrenci hakkında 27 yıla kadar hapis cezası istendi

Gerekçe ‘Kürtçe ıslık’: İki öğrenci hakkında 27 yıla kadar hapis cezası istendi

HABER MERKEZİ – Dicle Üniversitesi kampüsünde “ıslıkla Kürtçe marş söyledikleri” için darp edilerek gözaltına alınan 2 üniversite öğrencisi hakkındaki iddianame tamamlandı. Haklarında 27,5 yıla kadar hapis cezası istenilen öğrencilerle ilgili iddianamede “İçerisinde örgüt propagandası mahiyetinde cebir, şiddet, tehdit çağrılarının bulunduğu marşı ıslık çalmak suretiyle seslendirerek örgüt propagandası suçunu işlediler” ifadeleri yer aldı.

Dicle Üniversitesi kampüsünde 20 Mart 2017 tarihinde ıslıkla Kürtçe marş çaldıkları için darp edilerek gözaltına alınan öğrenciler hakkında başlatılan soruşturmada iddianame çıktı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede Kürtçe ıslık çalan 2 öğrenci ve polis müdahalesine tepki gösteren 10 öğrenci hakkında , “örgüt propagandası yapmak”, “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna muhalefet” etmek ile suçlanan 12 öğrencinin 8 yıldan 27.5 yıla kadar hapis cezası istendi.

MA’dan Deniz Tekin’in haberine göre 8 polisin de şikayetçi olduğu iddianamede öğrencilerden Suat Mustafa Şenci’nin “devrim çarkı olarak tespit edilen örgüt propagandası niteliğindeki marşı ıslık çalarak seslendirmesi ve polise karşı direnmesi üzerine diğer şüphelilerin de direnmeye başladıklarının görülmesi” üzerine polisin öğrencilere müdahale ettiği öne sürüldü.

İddianamede ‘Kürtçe ıslıkla’ ilgili ise şu ifadeler yer aldı:

“Olay günü gerilla marşı olarak adlandırılan içerisinde örgüt propagandası mahiyetinde cebir, şiddet, tehdit çağrılarının bulunduğu marşı ıslık çalmak suretiyle seslendirerek örgüt propagandası suçunu işlediklerine dair haklarında kamu davasının açılmasını gerektirir yeterli delile bağlı yeterli şüphe bulunduğu anlaşılmakla, delillerin takdiri ve değerlendirilmesi mahkemenize ait olmak üzere, şüphelilerin yargılamalarının yapılarak eylemlerine uyan yukarıdaki sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmaları…”

Davanın ilk duruşması Haziran ayında Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Musa Anter’in Kürtçe ıslığı

Öğrenciler hakkındaki iddianame Musa Anter’in 1943 yılında İstanbul’daki Dicle Talebe Yurdu Müdürlüğü yaptığı sırada kendisini karakola çağıran siyasi şubede görevli polislerden, Kürtçe ıslık çaldığı gerekçesiyle darp edildiği olayı hatırlattı.

Anter otobiyografisi “Hatıralarım” kitabında yaşadığı olayı şöyle anlatmıştı:

“Sebebini sordum. Komiser ‘Ulan hain oğlu hain. Kusurunu bilmiyor musun?’, ‘Yok’ dedim. Komiser ‘Radyonuz yok mudur?’, ‘Var’ dedim. ‘Peki, pikabınız yok mu?’ o da var dedim. ‘Peki, it oğlu it, bu kadar güzel Türkçe plak varken ne bok yemeye yurtta Kürtçe ıslık çalıyorsunuz?’ İşte biz buradan geliyoruz aziz Türk ve Kürt gençleri.”

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mozambik’te çöp yığını evlerin üzerine yıkıldı: 17 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Bahçeli’ye göre Suriye ordusunun Afrin’e gitmesi ‘çelişki ve çarpıklık’