Ana SayfaBilim ve TeknolojiGuatemala’da devasa bir Maya kenti bulundu

Guatemala’da devasa bir Maya kenti bulundu

HABER MERKEZİ – Guatemala’nın kuzeyinde lazer teknolojilerinin yardımıyla Maya medeniyetine ait “devasa” boyutlarda yeni kalıntılar bulundu.

Orta Amerika ülkesi Guatemala’da arkeoloji dünyasını heyecanlandıran bir keşif yapıldı.

DW Türkçe’nin haberine göre ülkenin kuzeyindeki ormanlık alanda Maya medeniyetine ait yeni kalıntılar keşfedildi.

Bilim insanları tarafından boyutları “devasa” şeklinde tanımlanan kalıntıların yüz yıllardır toprak altında olduğu tahmin ediliyor.

Lazer teknolojisi kullanıldı

National Geographic dergisinde yer alan habere göre, uluslararası araştırmacılardan oluşan ekip, incelemelerinde “Lidar” adı verilen lazer teknolojisini kullandı ve bu teknoloji sayesinde yoğun ve sıkı bitki örtüsüne karşın kalıntıların varlığı tespit edilebildi.

Araştırma, bölgedeki yapılaşmanın şimdiye kadar sanılandan çok daha yoğun ve karmaşık olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın yürütüldüğü 2 bin 100 kilometrekarelik alanda Tikal gibi ünlü Maya kentleri de yer alıyor.

Habere göre, kalıntılar arasında 60 binden fazla ev, saray, sokak ve çeşitli yapılar bulunuyor.

Güney Amerika’da yaklaşık 3 bin yıl önce gelişmeye başlayan Maya medeniyetinin milattan sonra 250-900 yılları arasında doruğa ulaştığı, 11’inci yüzyılda ise tarihe karıştığı kabul ediliyor. Mayalar kireç taşından yaptıkları görkemli yapılarla biliniyor.