Ana SayfaDünyaGüney Afrika’da yeni dönem: Ramaphosa kimdir, beklentiler neler?

Güney Afrika’da yeni dönem: Ramaphosa kimdir, beklentiler neler?

HABER MERKEZİ – Güney Afrika’da Zuma’nın ardından göreve gelen Cyril Ramaphosa’nın, bugün halka yönelik yapacağı ilk konuşmasında, yolsuzluğa karşı ve ekonomik büyüme için atılacak adımlar hakkında bilgi vermesi bekleniyor.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın istifası sonrası iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) lideri Cryil Ramaphosa, ülkenin yeni devlet başkanı seçildi.

İsmi uzun zamandır yolsuzluk iddialarıyla gündemde olan Zuma’nın partisinden gelen baskılar nedeniyle istifasını açıklamasının ardından parlementoda yapılan oylama sonucu, Aralık 2017’de iktidar partisi ANC’nin lideri seçilen Ramaphosa devlet başkanlığına getirildi.

Güney Afrika’da beklentiler

Reuters’ın haberine göre Zuma’nın ardından Ramaphosa’nın devlet başkanlığı görevine gelmesi, dokuz yıldır ekonomide zorlu bir süreç geçiren Güney Afrikalıların değişim isteğinden kaynaklı.

Afrika’nın en gelişmiş ülkelerinden biri olarak bilinen Güney Afrika’da işsizlik yüzde 27’lerdeyken, yolsuzluğun da ekonomide durgunlukla beraber arttığı belirtiliyor.

Öte yandan Güney Afrikalıların daha fazla iş olanağı yaratmasını umduğu Ramaphosa, bugün ilk kez halka seslenecek.

Ramaphosa’nın, konuşmasında, ekonomik büyümeyi sağlayabilmek ve yolsuzluğa son vermek için atılacak adımlar hakkında bilgi vermesi bekleniyor.

Cyril Ramaphosa kimdir?

Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın avukatlarından Ramaphosa, 1991’de ANC Genel Sekreteri seçilmesinden sonra apartheid rejimi hükümeti Ulusal Parti (NP) ile uzlaşma müzakerelerinde ANC heyetinin liderliğini yaparak Güney Afrika tarihinde önemli rol üstlendi.

Apartheid rejimi sırasında siyasi faaliyetleri yüzünden birçok kez tutuklu kalan Ramaphosa, 1985 ila 1991 yılları arasında kurucusu olduğu Maden İşçileri Ulusal Birliği’ni (NUM) yönetti.

Daha önce 1997 yılında başkanlık için yarıştı, ancak seçimden zaferle ayrılamadı.

Görevi devraldığı Zuma’nın çağrısıyla 2012 yılından itibaren 2 yıl boyunca başbakan yardımcılığı yapan Ramaphosa, yaptığı iş anlaşmaları nedeniyle daha önce birçok kez eleştirilmişti.




Önceki Haber
57 yıl önce İstanbul: BBC belgeselinin ikinci bölümü de paylaşıldı
Sonraki Haber
14. Ankara Japon Filmleri Festivali bugün başladı