Ana SayfaGüncelHak savunucusu Meral Geylani tahliye edildi

Hak savunucusu Meral Geylani tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Roboski Katliamı’nın ardından yaşamını yitirenlerin aileleri ile dayanışmak için köye yerleşen ve 11 Ekim’de tutuklanan hak savunucusu Meral Geylani, tahliye edildi.

Meral Geylani 20 yıl boyunca Yeni Zelanda’da yaşamış, Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28’i aynı aileden 34 kişinin savaş uçaklarının bombardımanında öldürülmesinin ardından 34 yurttaşın aileleri ile dayanışmak amacıyla köye yerleşmişti.

Geylani, Antalya’da 11 Ekim 2017 tarihinde tercümanı H.B.’nin ihbarı sonucu gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

Hak savunucusu Meral Geylani’nin hakkında “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Duruşmada kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından savunma yapan Geylani, üzerini atılı suçlamaları reddederek, suç olarak gösterilen eylem ve etkinliklerin barış talebi olduğunu vurguladı.

Dosya Şırnak’a gönderildi

“Çözüm süreci” döneminde Şırnak’ta yapılan eylemlerin iddianamede suç unsuru olarak değerlendirildiğini belirten Geylani, tahliye ve beraatını talep etti.

Savcı ise dosyaya konu olan delillerin Şırnak ilinde gerçekleştiğinden ötürü dava dosyasına yetkisizlik kararı verilip, Şırnak’a gönderilmesini talep etti.

Savcının ve Geylani’nin talebini kabul eden mahkeme heyeti, dava dosyasına yetkisizlik verip, dosyanın Şırnak’a gönderilmesini ve Geylan’inin tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine karar verdi.

Previous post
AKP-MHP’nin ‘ittifak’ teklifi Meclis’te: 26 maddelik metin 4 kanunda değişiklik içeriyor
Next post
HDP eski milletvekilleri Aktaş ve Özanlı tutuklandı