Ana SayfaGüncelHak savunucusu Sacide Çekmeci yaşamını yitirdi

Hak savunucusu Sacide Çekmeci yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları Derneği kurucularından hak savunucusu Sacide Çekmeci, 91 yaşında hayatını kaybetti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucularından Sacide Çekmeci, tedavi gördüğü Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gece saatlerinde yaşamını yitirdi.

İHD İstanbul Şubesi, hak savunucusu Çekmeci’nin cenazesinin, yarın sabah saat 08.00’de Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine uğurlanacağını duyurdu.

91 yaşında hayatını kaybeden Sacide Çekmeci’nin aynı gün ilçede bulunan aile kabristanına defnedileceği de belirtildi.

İHD, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“12 Eylül’ün yaprak kımıldamayan karanlık koşullarında bile hak savunuculuğu yapılabileceğini tüm dünyaya gösteren bir avuç kadından biriydi Sacide Anne.

Sırf varlığıyla bile, insan hakları mücadelesine, insan hakları savunucularına azim ve moral kaynağı olan Sacide annemizin aramızdan ayrılmasından büyük bir üzüntü duyuyoruz. Tek tesellimiz bize bıraktığı mücadele mirası.

İnsan hakları savunucuları olarak bir kez daha sözümüz olsun; bu mirasa sahip çıkacak, onun yolundan mücadeleye devam edeceğiz.”

Sacide Çekmeci

Sacide Çekmeci, 12 Eylül askeri darbe döneminde cezaevlerindeki işkenceyi önlemek adına yürüttüğü mücadeleyle tanınıyor.

Siyasi gerekçelerle tutuklananların “anası” olarak da bilinen Çekmeci’nin “Nizamiye Kapısında” adlı bir kitabı da bulunuyor.

Previous post
Silopi Belediyesi kayyumu görevden alındı
Next post
1 Mayıs'ta TOMA'nın çarpmasıyla yaşamını yitiren yurttaş ile polis eşdeğerde kusurluymuş