Ana SayfaGüncelHDP’de iki ismin daha vekilliği düşürüldü, sayı dokuza yükseldi

HDP’de iki ismin daha vekilliği düşürüldü, sayı dokuza yükseldi

HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ile partinin Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ın milletvekillikleri de düşürüldü. Böylece HDP’de vekilliği düşürülen siyasetçilerin sayısı 9’a yükseldi. Kararın ardından HDP’liler Meclis Genel Kurulu’nu terk etti.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) iki milletvekilinin daha vekilliği düşürüldü.

Son olarak vekilliği düşürülen isimler partinin Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ile Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan oldu.

Gerekçeler

Yıldırım’ın vekilliğinin düşürülmesine, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Saraydaki padişah bozuntusu” dediği için “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği gerekçesiyle hakkında verilen 1 yıl 2 ay hapis cezası gerekçe gösterildi. Meclis tarihinde ilk kez böylesi bir gerekçeyle bir milletvekilinin vekilliği düşürüldü.

Ayhan’ın velilliğinin düşürülmesine de, hakkında sosyal medyada Rojava’da IŞİD’le mücadele ederken yaşamını yitiren Birleşik Özgürlük Güçleri’nden (BÖG) Aziz Güler’in fotoğrafını paylaşarak “Örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası gerekçe gösterildi.

HDP’liler Meclis Genel Kurulu’nu terk etti

Milletvekilliklerinin düşürülmesine ilk tepki HDP Meclis Grubundan geldi.

HDP milletvekilleri, AKP’li Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, düşürmeye ilişkin tezkereyi okumadan önce Genel Kurul’u terk etti.

Genel Kurul’dan ayrılmadan önce HDP milletvekilleri adına söz alan Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, şöyle konuştu:

“Biz milletvekillerimizin vekilliğinin düşürülmesinin okunmasını beklemeyeceğiz. Bu her seferinde tekrarlanan ve halkların iradesine darbe vuran bir şeydir. Yarım saat önce önümüze geldi. Ama CHP Meclis Başkanvekilinin annesinin taziyesi söz konusuyken bile bunun yapılması etik dışıdır. Çünkü görev onundur. Ama her zaman olduğu gibi aynı fırsat değerlendirilmiştir. Böyle olmasa bile bir şey ifade etmiyor bizim için.

Bizim arkadaşımız yanımda oturan grup başkanvekilimiz Ahmet Yıldırım, söz sarf etmiştir söz. Sadece bir sözdür, ifadedir söz konusu olan. “Padişah bozuntusu” sözünden dolayı bir milletvekilinin vekilliği düşürülüyorsa; bu, aslında bu söze muhatap olanın acziyetini gösterir.

28 Şubat’ı yaşadı bu ülke, bunun hiçbir farkı yoktur. Şimdi çok ciddi olarak sivil bir darbe yaşanmaktadır. Halkın iradesi tanınmayarak, vekillikleri düşürülerek milletvekillerinin bu Meclis’le bağları kesilmektedir. Ama halkla bağları hiçbir şekilde kesilemez. İbrahim Ayhan vekilimiz de IŞİD’e karşı mücadele eden bir kişiyle ilgili sosyal medya paylaşımı nedeniyle vekilliği düşürülmektedir. Bu utançtır utanç! 

Bu Meclis noterliğin ötesinde hiçbir işlevi kalmamış bir Meclis’tir. İster adına koalisyon deyin, ister ittifak deyin, ne derseniz deyin; hep bana hep bana yasalarının getirildiği bir Meclis. Gerçek bir seçim olsa, gerçek, şeffaf bir medya olsa asla iktidarda kalamayacağınızın farkında olduğunuz için bunları yaptığınızın farkındayız. Halk da bunun farkında.

Ahmet Yıldırım, İbrahim Ayhan halkın sonsuza kadar vekilleridir. Bu meclis artık gerçekten bizim “sadece son kişi kalana kadar burada olacağız” dediğimiz için, halkımıza söz verdiğimiz için burada olduğumuz bir Meclis’tir.”

Vekilliği düşürülenlerin sayısı 9 oldu, 9 vekil de tutuklu

Böylece HDP’de vekilliği düşürülen siyasetçilerin sayısı 9’a yükseldi. HDP’nin vekilliği düşürülen milletvekillerinin tamamı şöyle: Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Besime Konca, Leyla Zana, Ferhat Encü, Ahmet Yıldırım, İbrahim Ayhan.

Ayrıca partinin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile Abdullah Zeydan, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü, İdris Baluken ve Burcu Çelik de cezaevinde tutuluyor.