Ana SayfaGüncelHDP’den ‘seçim ittifakı’ ve ‘baraj’ açıklaması

HDP’den ‘seçim ittifakı’ ve ‘baraj’ açıklaması

HABER MERKEZİ – ‘Cumhur İttifakı’na giden AKP ve MHP sık sık CHP’ye “HDP ile ittifak” çağrısı yaparken, bu çağrılara yanıt HDP’den geldi. Sistem uyarınca ittifak yapmayanların barajı geçmek zorunda olduğunu anımsatan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, ‘Cumhur İttifakı’ndakilerin çağrıları karşısında diğer partilerin “HDP ile yan yana mı duracağız?” diyerek ‘telaşlandığını’ söyledi ve ekledi: “Bizim için böyle bir sorun yok. Bizim baraja alerjimiz var. Nerede bir baraj varsa yıkıyoruz. 7 Haziran’da yıktık, 1 Kasım’da yıktık, yine yıkacağız.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ‘seçim ittifakı’ ve ‘seçim barajı’ konularında açıklamalarda bulundu.

Partisinin grup toplantısında konuya değinen Temelli, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında seçim ittifakını öngören kanun teklifine ilişkin, “Referandumda ortaya çıkmış ne kadar şaibe varsa bütün bunlara yasal zemin hazırlanmaktadır” derken, şunları söyledi:

“Şaibeli bir seçimin meşruiyeti nasıl sağlanır üzerinden bir seçim yasası ile karşı karşıyayız. Barajı geçme olasılığı olmayan, yüzde 5’in altında oy alma olasılığı yüksek olan bir parti ile ittifak yapıyor, onun için baraj sorununu ortadan kaldırıyorsunuz. O parti için temsilde adaleti sağlamış oluyorsunuz. İttifak yapmayanlar, barajı geçmek zorunda. Bir de onlara yol gösteriyorsunuz, diyorsunuz ki siz de ittifak yapın.”

AKP ve MHP’nin derinleştirdiği bu söylem dolayısıyla diğer partilerin ‘telaşlandığını’ söyleyen Temelli, partilerin “HDP ile yan yana mı duracağız?” diye düşündüğüne dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Bizim için böyle bir sorun yok. Bizim baraja alerjimiz var. Nerede bir baraj varsa yıkıyoruz. 7 Haziran’da yıktık, 1 Kasım’da yıktık, yine yıkacağız.”

Türkiye’de antidemokratik bir gidişat olduğunu, ülkenin ‘diktatöryel savruluş’ yaşadığını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı, “Bunun yolu AKP-MHP ittifakı değildir, bu tür seçim hesapları değildir, bu türden seçim ittifakları değildir. Bunu yapabilmemizin yolu, her yerde yan yana gelmektir. Bunu yapabilmemizin yolu, asgari müştereklerde buluşmaktır” dedi.

AKP ve MHP’den açıklamalar

‘Cumhur İttifakı’na giden AKP ve MHP sık sık CHP’ye HDP ile ittifak yapması çağrısında bulunuyor.

Bugün de partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, “Biz cumhur ve cumhuriyet diyeceğiz, hepsini şaşkına çevireceğiz” dedi.

Diğer muhalefet partilerine seslenen Bahçeli, “İttifaksa buyurun siz de yapın. Biz cumhur dedik, siz de cümbüş deyin. Curcuna itifakında karar kılın, engeliniz yok” diye konuştu.

AKP Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım da, “AK Parti ve MHP olarak Yenikapı ruhuna sahip çıkmaya devam ediyoruz. İnşallah Cumhur İttifakı ile genel seçimlerde birlik ve beraberlik devam edecek” açıklamasında bulundu.

Konuşmasında CHP’ye seslenen Yıldırım, CHP’nin 16 Nisan referandumundaki tutumunu hatırlatarak şu çağrıyı yaptı:

“CHP değil miydi, referandumda ‘hayır cephesi’ni açan. Bu işleri korsan olarak yapıyorlardı, şimdi gizli saklı yok. Herkes nerede duracağına karar versin. Siyasi partilerin, seçmenlerin yakınlaşması kardeşliğimizin güçlenmesine de vesile olacak. Kim hangi yolda gidecekse kim kimle beraber olacaksa kararını versin ona göre vatandaşın önüne çıksın. Millet kimin kiminle saf tuttuğunu kime neye oy verdiğini açıkça görecek.”