Ana SayfaDünyaHollanda’dan Diyanet’in ‘Afrin’e cihat hutbesi’ne inceleme

Hollanda’dan Diyanet’in ‘Afrin’e cihat hutbesi’ne inceleme

HABER MERKEZİ – Hollanda hükümeti, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Afrin operasyonuna destek için hazırlanan ve Hollanda’daki bazı camilerde de okutulan ‘cihadı öven’ Cuma hutbesine dair inceleme başlattı.

Hollanda hükümeti, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Afrin’e yönelik süren operasyona destek olmak amacıyla hazırladığı ve Hollanda’da bazı camilerde okutulan Cuma hutbesi ile ilgili inceleme başlattı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees, “cihadı öven” ve “şehadet şerbetinin tatlılığından” söz eden hutbenin kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Cihat: Allah yolunda canla ve malla mücadele” başlıklı hutbenin Hollanda Diyanet Vakfı’na (HDV) bağlı Hoorn kentindeki Türk caminde de okunduğu belirtildi.

Ankara’dan Avrupa’daki camilere haftalık olarak hutbe gönderildiği ve HDV’ye bağlı 140 caminin kaçında aynı metnin okunduğunun bilinmediği ifade edildi.

Türkiyeli yetkililerden açıklama isteyeceğini belirten Bakan Koolmees, cihat konusunda hutbe okunmasını “çok ciddi bir durum” olarak değerlendirdi.

Sosyal İşler Bakanı, Türkiye kökenli Hollandalı gençlerin bu vaazlardan etkilenerek Afrin operasyonuna katılmasını istemediklerini belirterek “Bunu önlemek zorundayız” dedi.

HDV yetkilileri ise Türkiye ile aynı hutbeyi okutmadıklarını ileri sürdü.

Hutbede hangi ifadeler yer aldı?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Cuma günü Türkiye’deki camilerde okutulan hutbede, “Müminin inancı, varlığı, vatanı, bekası ve hürriyeti için silahlı mücadeleye girmesi ise, cihâdın en üst seviyesi” olarak tanımlandı.

Cuma hutbesinde, şu görüşlere yer verildi:

Bugün de millet olarak canımızla ve malımızla bir beka mücadelesi veriyoruz. Mehmetçiğimiz, inancımız, bayrağımız, vatan toprağımız uğrunda hiç çekinmeden varlığımızı feda edebileceğimizi bütün dünyaya bir kere daha gösteriyor. Ömrünün baharında şehadet şerbetini yudumlayan her bir vatan evladı, adeta bizlere Rabbimizin şu müjdesini haykırıyor: ‘Allah yolunda öldürülenlere sakın ‘ölü’ demeyin. Onlar diridirler. Ancak siz bunu idrak edemezsiniz.

Previous post
İSKİ'den 3 ilçe için su kesintisi açıklaması
Next post
Mahkemeden emsal karar: 'Sarı, kırmızı, yeşil' suç değil