Ana SayfaEkolojiHukukun hayvanla sınavı: Arabanın çarptığı inek, ‘adli olaya karıştığı için’ 18 aydır gözaltında

Hukukun hayvanla sınavı: Arabanın çarptığı inek, ‘adli olaya karıştığı için’ 18 aydır gözaltında

HABER MERKEZİ – Erzurum’da, buzağıyken bir otomobilin çarpmasıyla yaralanan ve tedavisi sonrası savcılık talimatıyla ‘adli olaya karıştığı için’ alıkonulan inek, aylardır belediyenin hayvan barınağında tutuluyor. İneğin kazaya ilişkin soruşturma bitene kadar burada tutulacağı belirtiliyor. İneğin bakımından sorumlu veteriner, ineğin adli süreç dolayısıyla barınakta bakıldığını belirterek “Tel örgülerin dışına çıkması yasak” diyor. Olayın hukuki sürecine dikkat çeken avukat Merve Kars’a göre ‘ineğin mağduriyeti göz önüne alınmıyor’. Barınaktan çıkması yasak olan ineğin hukuki durumu hala çözülebilmiş değil.

Buzağıyken bir otomobilin çarpmasıyla yaralanınca veteriner hekim tarafından tedavi edilip ‘adli olaya karıştığı için’ savcılık talimatıyla alıkonulan inek, sahibi ortaya çıkmadığı ve kazaya ilişkin soruşturma tamamlanmadığı için 18 aydır hayatını barınakta sürdürüyor.

Ne oldu?

18 Ağustos 2016’da Erzurum’da meydana gelen kazada Erdal Dumlu’nun kullandığı araç, Erzurum-Pasinler karayolu üzerine çıkan 4 aylık dişi buzağıya çarptı.

Kazada, hasar gören araçtaki Erdal Dumlu’nun eşi Selma Dumlu’nun kolunda çatlak oluşmuş, buzağının da kaburgaları kırıldı. Yaralı Selma Dumlu’nun kolu kaldırıldığı hastanede alçıya alındı.

Olay yerine gelen polis ekipleri, çevrede buzağının sahibini aramaya başladı ancak bilgilerinin yer aldığı küpesi de olmayınca buzağının sahibine ulaşılamadı.

Buzağı sahibinin araçta hasar olması ve Selma Dumlu’nun yaralanması nedeniyle ceza almamak için hayvanına sahip çıkmadığı kanaatine varan polis de Cumhuriyet savcısının bilgisi dahilinde yaralı hayvanı alıkoydu.

Polisler daha sonra ineği tedavisi için Erzurum Büyükşehir Belediyesine bağlı Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine teslim etti.

Burada emanete alınan buzağı, Veteriner Hekim Bilal Çoruh ve ekibi tarafından tedavi edildi.

Bu süreçte Dumlu çifti, mağduriyetlerinin giderilmesi için emniyete ve savcılığa müracaat ederek buzağıyı kazaya sebebiyet verecek şekilde serbest bırakan sahibinden davacı ve şikayetçi oldu.

Soruşturma başlatan Cumhuriyet savcısı, ‘buzağının adli olaya karışması yüzünden sahibi bulunana ve soruşturma tamamlanana kadar yediemin tayin edilen belediyenin Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde gözetim altına alınmasını’ kararlaştırdı.

Avukat ne diyor?

Olayın hukuki sürecine dikkat çeken Erzurum Barosu avukatlarından Merve Kars’a göre ‘ineğin mağduriyeti göz önüne alınmıyor’:

“İlginç bir hukuki sorun, şöyle ki bir ineğin araca çarpmasıyla oluşan olayla karşı karşıyayız fakat olayımızda sadece araç sahibinin mağduriyeti görülmekte, burada ineğin mağduriyeti de göz önüne alınmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları kadar korunmalı ve kanunlarda gerekli düzenleme yapılmalı. Bu olayda hayvanın sahibi bulunamadı. Eşya olarak gözüken ineğe de dava açılamaz. İnek davalı olarak gözükmediği için soruşturmada takipsizlik verilip hayvan hazineye kalacaktır çünkü hukukta hayvan eşya gözüküyor. Hazine de hayvanı ya devletin başka bir kurumuna verecek ya da kendisi yapılması gerekeni yapacaktır.”

İnek şimdi ne yapıyor?

Savcının bu kararının ardından inek, yaptırılan ahırda belediye görevlilerince besleniyor.

Sputnik’teki habere göre zaman zaman barınağın bahçesinde tel örgülerle çevrili alanda dolaştırılan inek, yaklaşık 18 aydır yaşamını burada sürdürüyor.

İneğin bakımından sorumlu veteriner Bilal Çoruh, ineğin adli süreç dolayısıyla barınakta bakıldığını belirterek “İnek şu an barınağımızdaki ahırımızda hayatını idame ediyor. Yemesi içmesi, sağlığını, bakımını arkadaşlarla yürütüyoruz. Tel örgülerin dışına çıkması yasak” diyor.


Bu haber Sputnik ve Vatan’dan derlenmiştir.



Önceki Haber
22 gün sonra: Gazeteci Hülya Emeç’in İsviçre’ye girişine izin çıktı
Sonraki Haber
Fransız senatörlerden hükümete ve BM'ye Afrin çağrısı