Ana SayfaEkolojiİBB önünde Maçka Parkı protestosu: Direncimizden de parkımızdan da vazgeçmeyiz

İBB önünde Maçka Parkı protestosu: Direncimizden de parkımızdan da vazgeçmeyiz

HABER MERKEZİ – Maçka Parkı’nda tünel projesi nedeniyle ağaçların sökülmesi İstanbul Büyük Şehir Belediyesi önünde protesto edildi. Yaşam alanı savunucuları belediyeye, “Maçka Parkı’nı yok ederseniz biz de belediyeyi parka çeviririz” diye seslendi.

Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi’nin çağrısıyla bir araya gelen yaşam alanı savunucuları Maçka Parkı’nda tünel projesi nedeniyle ağaçların sökülmesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde protesto etti.

Eyleme, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sanatçı Orhan Aydın, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyeleri de destek verdi.

Açıklama öncesi “Maçka Parkı’nı yok ederseniz biz de belediyeyi parka çeviririz” pankartı açan yaşam alanı savunucuları belediye önünde “ip atlama” ve kitap okuma etkinliği düzenledi.

Yaşam savunucuları adına açıklama yapan emekli öğretmen Suzan Bektaş da, karayolu tüneli için 200’e yakın ağacın söküldüğünü hatırlatarak, İstanbullular olarak projeden derhal vazgeçilmesini talep etti.

Bektaş, ” Ülkemizde  ‘madem tünel açma makinemiz var, boş durmasınlar’ mantığıyla İstanbul gibi binlerce yıllık bir kentin altı delik deşik ediliyor. Bugün buraya projenin sorumlusu İBB’yi son kez uyarmaya geldik. Karayolu tüneli projesinin vereceği zararları daha önce pek çok kez açıkladık; tekrar söylemeye geldik” diye konuştu.

Bektaş, projenin uygulaması durumunda ortaya çıkacak sonuçları şöyle sıraladı:

  • Parkların altına karayolu tüneli yapılamaz. Yapıldığı takdirde parktan ne kadar az alan gittiği söylenirse söylensin; yukarı çıkacak egzoz dumanları parkın temiz havasını öldürecektir ve dolayısıyla park işlevini yitirecektir.
  • İBB bütün park ve yeşil alanların altını karayolu tüneli veya zemin altı otopark inşaatı adı altında betonlaştırma kararı aldı. Yeşil alanların, parkların altları oyulup betonlaştırıldıkça yağmur suları toprakla buluşamayacaktır. Bu olmayınca, yağan en hafif yağmurda bile geçtiğimiz sene gördüğümüz afet manzaraları bu şehrin normali olacaktır.
  • 3. köprü bağlantı yollarıyla yeni yapılaşmalardan gelecek trafiğin şehrin merkezine bu tünellerle verilecek olması söylendiği gibi trafiği rahatlatmayacaktır. Oluşacak trafiğin bütün bu yoğunluk, gürültü ve kirinin esas olarak merkeze çok ciddi zararı olacaktır.
  • Maçka Parkı resmi afet toplanma alanıdır. Depremini bekleyen bir şehrin altının oyulması, üstündeki yapılar için ciddi çatlama, sarsılma riskleri oluşturduğu gibi afet toplanma alanı güvenli olmaktan çıkarmaktadır.
  • Tünel inşa edilirse, şehrin tarihi ve merkezde kalan son yeşil alanları olan Maçka Parkı, Dolmabahçe, Ihlamur Kasrı ve Ortaköy vadisi de büyük zarar görecek. Şehir merkezinin akciğerleri egzoz gazlarıyla öldürülecek.

Bektaş son olarak  “Umudumuzdan, direncimizden parkımızdan ve elbette İstanbul’dan vazgeçmeyeceğiz. Unutmayalım, şehir hep birlikte mücadele edersek kurtulur” dedi.

 

Previous post
Don Kişot Balesi Kadıköy Süreyya Operası'nda
Next post
Erdoğan, Afrin'de kullanılan 'yerli ve milli' silahları övdü: İHA'da insan yok ki; düşürürseniz düşürün