Ana SayfaBilim ve TeknolojiKadın yumurtası ilk kez yumurtalığın dışında büyütüldü

Kadın yumurtası ilk kez yumurtalığın dışında büyütüldü

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, üremenin ilk aşamaları üzerine yapılan 30 yıllık araştırma sonucunda olgunlaşmamış yumurta hücrelerini, döllenme aşamasına gelinceye kadar laboratuvarda olgunlaştırdıklarını duyurdu.

Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, ilk kez kadınlardan olgunlaşmamış yumurta hücreleri alarak bunları döllenme aşamasına gelinceye kadar laboratuvarda olgunlaştırdıklarını açıkladı.

Araştırmacılar, bunun ileride çocuk sahibi olabilmek için tüp bebek tedavisi yöntemine bir alternatif olabileceği belirtiliyor.

Bunun, kanser tedavisi gören kız çocuklarının doğurganlığını korumak için de bir yol olabileceği kaydediliyor.

Öte yandan araştırma, bilim için halen bir sır olan insan yumurtasının gelişimini keşfetmenin bir yolu olarak görülüyor.

Araştırmacılardan Profesör Evelyn Telfer, bunun üremenin ilk aşamaları üzerine yapılan 30 yıllık bir araştırmanın sonucu olduğunu söylüyor.

Bu aşamaya gelinmesi on yıllar alsa da, bilim insanları artık yumurta hücrelerinin yumurtalığın dışında da gelişimini sağlayabiliyor.

Araştırmanın aşamaları

BBC’nin haberine göre araştırma süreci birkaç aşamadan oluştu.

Öncelikle kadınlardan olgunlaşmamış yumurtalar alındı. Ardından laboratuvarda insan vücudundakine benzer bir ortam yaratıldı.

Daha sonra bu yumurtaların döllenme aşamasına gelene kadar büyüdükleri görüldü.

Sadece yüzde 10’u olgunluğa erişti

Uzmanlar bunun heyecan verici bir mihenk taşı olduğunu söylüyor, ancak klinik olarak kullanılmaya başlanmadan önce daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Şimdiye kadar yumurtaların sadece yüzde 10’u olgunluğa erişti.

Ancak yumurtalar henüz döllenmedi, bu yüzden ne kadar yaşayabilir oldukları henüz bilinmiyor.

Araştırmacılardan Profesör Evelyn Telfer, “İnsan dokusunda bu noktaya ulaşmanın mümkün olduğuna dair bir kanıta ulaşmak çok heyecan verici” diyor, ancak yumurtaların daha test edilmesi gerektiğini vurguluyor.