Ana SayfaGüncelKiarostami’nin ‘veda filmi’ İstanbul Film Festivali’nde olacak

Kiarostami’nin ‘veda filmi’ İstanbul Film Festivali’nde olacak

HABER MERKEZİ – Dünya sinemasının en önemli yönetmenlerinden olan Abbas Kiarostami’nin yaşamını yitirmeden önce çektiği son filmi ’24 Frames’in 37. İstanbul Film Festivali’nde olacağı duyuruldu.

2016 yılında aramızdan ayrılan İran Sineması’nın ödüllü yönetmeni Abbas Kiarostami’nin yaşamını yitirmeden önce çektiği son filmi ’24 Frames’in fragmanının yayınlanmasının ardından sinemaseverlere bir müjde daha geldi.

Kiarostami’nin fotoğraf tutkusunu sinemaya taşıdığı ve fotoğraf ve tablolardan esinlenen dört buçuk dakikalık 24 kısa filmden oluşan 24 Frames, 37. İstanbul Film Festivali’nde olacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 37’ncisi düzenlenecek İstanbul Film Festivali 6 – 17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İstanbul Film Festivali’nin resmi Twitter hesabından da duyurulan müjde şöyle:

Abbas Kiarostami

İran Sineması’nın ödüllü yönetmeni Abbas Kiarostami, 76 yaşında hayatını kaybetti.

2016’nın Mart ayında kanser teşhisi konulan Kiarostami, Fransa’nın başkenti Paris’te kanser tedavisi görüyordu.

İranlı yönetmen, 1979’da İslam Devrimi’nden sonra ülkeyi terk etmeyip çok sayıda belgesel dâhil 40’tan fazla film çekti. Son iki filmini ise İtalya ve Japonya’da çekti.

‘Kirazın Tadı’ filmiyle 1997’de Cannes’da Altın Palmiye (Palme d’Or) ödülünü kazanan Kiarostami, bu ödüle layık görülen tek İran vatandaşı oldu. İran’ın yurttaşlık ve dini tutumlarını işleyen ve minimalist bir film olan ‘Kirazın Tadı’, intihar ettikten sonra kendisini toprağa verecek birini arayan orta yaşlı bir adamın öyküsünü aktarıyor.

Kiarostami, 1999’da da İranlı şair Füruğ Ferruhzad’ın bir şiirinden alıntı yaptığı ‘Rüzgâr Bizi Sürükleyecek’ adlı filmiyle de Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü aldı.

Film, bir grup mühendis ve gazetecinin yerel matem ritüellerini araştırmak için bir Kürt köyüne yaptıkları yolculuğu ve köydeki yaşamı konu ediniyor.


Anlatı sinemasına karşı: Kiarostami’nin Koro’sunda ses ve sessizlik

Previous post
TTB yöneticisi hekimlerden 3'ü 'adli kontrol'le serbest
Next post
Myanmar'da beş farklı toplu mezar bulundu