Ana SayfaGüncelKulp Davası’nda sona doğru

Kulp Davası’nda sona doğru

HABER MERKEZİ – Yavuz Ertürk-Kulp Davası olarak bilinen, 11 kişinin zorla kaybedilmesine ilişkin dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk’ün de yargılandığı davanın 18’inci duruşmasında, esas hakkında mütalaa talep edildi. 24 Mayıs’a ertelenen duruşmada karar verilmesi bekleniyor.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 1993 yılında 11 sivilin zorla kaybedilmesi hakkında açılan davanın 18’inci Duruşması Ankara 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya, davada sanık olan ve sanık dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk katıldı.

Mahkeme heyeti değiştiği için yeni heyet önce duruşma tutanaklarını okudu. Ayrıca, daha önceki duruşmada talimatla ifadeleri istenen tanıkların ifadeleri dosyaya eklendi.

Katılan vekillerinden esas hakkındaki beyanları sorulurken, katılan avukatları yazılı olarak beyanlarını sunacaklarını beyan etti.

Katılan Aslan Şimşek beyanlarında, “24 yıllık hukuk mücadelemizde tüm delil ve bilgilerimize rağmen bir sonuca varılamamıştır. 24 yıllık acımız ya bugün katlanarak devam edecektir ya da bir nebze olsun dinmesini rica ediyoruz” dedi.

Katılan vekilleri esas hakkında mütalaa için süre talep etti. Savcı da esas hakkında mütalaayı bir sonraki celse de hazır etmek için süre talep etti.

Mahkeme heyeti, tarafların taleplerini kabul ederek, bir sonraki duruşmayı 24 Mayıs Perşembe günü saat 09:30’a erteledi.

Sanık Yavuz Ertürk’ün tutuklanması talebi ise sabit ikameti olması, delillerin toplanıp dosyanın karar aşamasına gelmiş olması, sanığın delilleri karartacağı ya da kaçacağına dair somut delil bulunmaması gerekçesiyle reddedildi.

Bir sonraki duruşmada karar verilmesi bekleniyor.

Kulp’ta ne olmuştu?

8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ve Muş kırsalında düzenlenen askeri operasyon kapsamında 9 Ekim’de alıkonulan 11 kişiden bir daha haber alınamadı.

11 kişinin zorla kaybedilmesinden sorumlu olarak Bolu 2. Komando Tugayı Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk “birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürmek, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak” suçlarından yargılanıyor.

Kaybedilenlerin isimleri şöyle: Mehmet Salih Akdeniz, Celil Aydoğdu, Behçet Tutuş, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Bahri Şimşek, Mehmet Şah Atala, Turan Demir, Abdo Yamuk, Nusreddin Yerlikaya, Ümit Taş (16 yaşında).

5 Kasım 2004’te zorla kaybedilen 11 kişiye ait toplu mezar bulunmuştu.


Kulp Davası’nın geniş özeti ve dava iddianamesi için Hafıza Merkezi’ne bakabilirsiniz.
Previous post
Aladağ yurt katliamı davasında mahkeme heyeti değişti, 4 sanık tahliye edildi
Next post
Yoksa sen zeytin ağacı mısın doktor? – Elend Aydın