Ana SayfaGüncelMahkemeden emsal karar: ‘Sarı, kırmızı, yeşil’ suç değil

Mahkemeden emsal karar: ‘Sarı, kırmızı, yeşil’ suç değil

HABER MERKEZİ – Bingöl’de aracında sarı, kırmızı ve yeşil renklerde poşu ve boncuktan maket kuşlar olduğu için hakkında ‘Örgüt propagandası’ suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Kadri Demir, beraat etti.

Diyarbakır’da yaşayan Kadri Demir, 30 Ekim 2017 günü çalıştığı Bingöl yolunda aracıyla giderken jandarma tarafından yapılan yol kontrolünde durduruldu.

Jandarma, Demir’in aracında yaptığı aramada, ön cama asılı sarı, yeşil, kırmızı renkli boncuklardan yapılma 2 kuş maketi ile torpido gözünde aynı renklerde poşu buldu.

Bunun üzerine Demir bu renklerin ‘Örgütü simgelediği’ iddiasıyla gözaltına alındı.

Demir ifadesinin ardından serbest bırakıldı ancak hakkında soruşturma açıldı.

Demir hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından Kadri Demir hakkında ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Bingöl 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan Demir propagandanın ne olduğunu bile bilmediğini onları süs amacıyla arabasına koyduğunu söyledi.

Esas hakkında görüşünü açıklayan savcı, kuş maketi ve poşunun niteliğine göre örgüt ile ilgili bir öğreti, düşünce veya inancı başkalarına yayma kastı bulunmadığını belirterek, sanığın beraatini istedi.

Mahkeme ise atılı fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle Kadri Demir’in beraatine karar verdi.

‘Karar emsal niteliğinde’

Poşuyla ilgili kararın emsal niteliğinde olduğunu belirten sanık avukatı Erhan Kürküt, DHA’ya yaptığı açıklamada “Umarız kararla birlikte birçok mağduriyetin önüne geçilmiş olur” dedi.

Kürküt şunları söyledi:

Sarı, kırmızı ve yeşil renklerle ilgili bölgede birçok davalar açıldı ve soruşturmalar başlatıldı. En görsel olanı Adana’da bir düğün konvoyunda gelin ve damat durdurularak, sarı, kırmızı, yeşil renkli poşulara el konuldu. Bu olay günlerce sosyal medyada ve basında yer aldı. Bu üzücü bir durum. Bunun ilk defa bizim kararımızla bertaraf edildiğini, bunun propaganda aracı olmadığını gördük.