Ana SayfaDünyaNATO, DSG’nin yakaladığı IŞİD’lilerin durumunu tartıştı

NATO, DSG’nin yakaladığı IŞİD’lilerin durumunu tartıştı

HABER MERKEZİ – NATO, Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri tarafından yakalanan yabancı uyruklu IŞİD’lilerin durumu tartışıldı. Öneriler arasında IŞİD’lilerin yerel makamlarca yargılanması da bulunuyor.

Roma’da düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısına Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri (DGS) tarafından Rakka operasyonu başta olmak üzere bir çok noktada yakalanan yabancı uyruklu IŞİD’lilerin durumu tartışıldı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre ABD Savunma Bakanı Jim Mattis  DSG’nin elindeki IŞİD’lilerin “giderek büyüyen bir sorun” haline geldiğini belirterek, müttefik ülkelerden vatandaşları hakkında sorumluluk üstlenmelerini istedi.

Mattis, Rakka’nın kurtarılması operasyonunda yüzlerce yabancı uyruklu IŞİD’linin yakalandığını hatırlattı ve “Bir şey yapmamak bir seçenek değil” dedi.

Mattis  gazetecilere yaptığı açıklamada ise konunun çözüme kavuşturulamadığını, ancak görüşmelerin süreceğini belirterek, IŞİD’lilerin ülkelerine gönderilmeleri dahil bazı adımlar üzerinde çalışıldığını kaydetti.

Mattis, “Onların sokaklara geri dönmesini istemiyoruz. Onları Ankara sokaklarında, Tunus, Paris ya da Brüksel sokaklarında görmek istemiyoruz” dedi.

Toplantıda Fransız yetkililer ise  yakalanan IŞİD’lilerin Fransa’ya geri alınmayacağı ve “yerel makamlarca” yargılanması gerektiği görüşünü sundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da 7 Şubat’ta yaptığı açıklamada, “Onlar savaşçı. Fransızlar ama bizim düşmanımızlar. Kime karşı savaştılarsa onlar tarafından yargılanacaklar” demişti.