Ana SayfaGüncelOya Baydar: Ortadoğu ve Kürt coğrafyasında hayata geçirilmek istenen modele neden karşı çıkılıyor?

Oya Baydar: Ortadoğu ve Kürt coğrafyasında hayata geçirilmek istenen modele neden karşı çıkılıyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye ve ÖSO gruplarının Afrin’e dönük operasyonuna karşı milletvekillerine gönderilen mektubun imzacılarından gazeteci yazar Oya Baydar, “Ortadoğu ve Kürt coğrafyasında hayata geçirilmek istenen modele neden karşı çıkılıyor?” diye sordu. CHP gibi iktidar blokunun karşısındaki siyasal güçlerin ‘savaşçılık ve militarizm arzusu’na da değinen Baydar, “İşin ucu Kürt sorununa uzanıyorsa CHP’siyle, İYİ Parti’siyle, ulusalcısıyla tümü iktidarın yanında sıralanıyor” dedi.

Afrin’e yönelik operasyona karşı Meclis’teki milletvekillerine mektup gönderen ve akabinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hainler, vicdansızlar” sözleriyle hedef gösterdiği 170 isimden biri olan gazeteci yazar Oya Baydar, Afrin’e yönelik saldırıyı değerlendirdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Necla Demir’e konuşan Baydar, mektubu Afrin harekâtından önce, henüz hazırlıkların başladığı sırada yazdıklarına dikkat çekerek, “İnsanların ölmesine, savaşa, yıkıma karşı çıkıyorduk” dedi.

Mektup dolayısıyla hedef alındıklarını hatırlatan Baydar, “Muktedirlerin, iktidarlarını savaşçı ve saldırgan milliyetçiliği körükleyerek pekiştirmeye çalıştıkları bir ortamda barış istemenin, ‘Savaş olmasın, insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin’ demenin suç sayılmasında yadırganacak bir şey yok” diye konuştu.

“İşin ucu Kürt sorununa uzanıyorsa tümü iktidarın yanında sıralanıyor”

Afrin’e yönelik operasyona Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) desteğini de eleştiren Baydar, “İşin ucu Kürt sorununa uzanıyorsa CHP’siyle, İYİ Parti’siyle, ulusalcısıyla tümü iktidarın yanında sıralanıyor” diyerek şunları kaydetti:

“Mesela CHP’nin sözcüleri ‘Neden Suriye’ye giriyorsun, neden savaş açıyorsun, Suriye’nin kuzeyinden, özellikle de DSG’nin bulunduğu bölgelerden hangi saldırı oldu, Türkiye’ye sen tankını, topunu, askerlerini, adamlarını topraklarına sokup operasyona girişene kadar?’ diye sormak yerine ‘Neden geç kaldın, neden zamanında çözüm istedin, neden daha hızlı hareket etmiyorsun?’ diye yükleniyorlar iktidara. Hepsi ‘milli mutabakat’ içinde olduklarını söylemek için yırtınıyorlar. CHP içinde Suriye siyasetine ve savaşa karşı önemli bir kesim olduğunu düşünüyorum; ama yönetim hem ‘derin devlet’ bağları hem de kitlelerde kabartılmış olan milliyetçi hezeyana ters düşüp de oy kaybetmemek için partinin ulusalcı kanadına yaslanıyor. Hem Türkiye hem de kendileri kaybediyor aslında.” 

“Kürtlerin modeline neden karşı çıkılıyor?”

“Ortadoğu ve Kürt coğrafyasında hayata geçirilmek istenen modele neden karşı çıkılıyor?” diye soran Oya Baydar, şöyle devam etti:

“Model deyince üniter devlet içinde özerk ve demokratik yapılanmaları, kantonları anlıyorsak, otokratik rejimler, iktidarın paylaşılması, denetiminden çıkması ve bölünme kaygısıyla buna karşı çıkarlar. Özellikle de Türkiye gibi Sevr sendromunun sürekli diri tutulduğu ve egemen ulus milliyetçiliğinin böylesine güçlü olduğu ülkeler, bundan hiç hoşlanmaz. Oysa aslında bölünmemenin, eşit yurttaşlar olarak bir arada barış içinde yaşamanın teminatı burada aranmalıdır.”