Ana SayfaEkonomiÖzelleştirmeye yeni madde: Kamu kurumları gelir için satılabilecek

Özelleştirmeye yeni madde: Kamu kurumları gelir için satılabilecek

HABER MERKEZİ – Meclis’e sunulan yasa tasarısı ile ‘ekonomik verimliliğine bakılmadan’ kamu kurumları satılıp, gelir elde edilebilecek.

Türkiye’de 2003 yılından bu yana 10 liman, 81 santral, 36 maden sahası ve Türk Telekom, Tüpraş, Petkim gibi şirket ve varlıkların özel sektöre satılmasının ardından özelleştirmenin önünü daha da açacak yasa tasarısının Meclis’e sunulduğu öğrenildi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre yeni düzenlemeyle beraber kamu kurumları; verimli çalışıp çalışmadığına, ekonomiye katkı yapıp yapmadığına, üretim ve istihdam artışı yakalayıp yakalamayacağına bakılmaksızın kaynak yaratmak için satılabilecek.

Yasa tasarısı hakkında

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Kanunları ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı, 1994’den bu yana yürürlükte olan 4046 sayılı Özelleştirme Yasası’nı değiştiriyor.

Yeni tasarı, özelleştirme kanunun amaç maddesinde yer alan ‘ekonomide verimlilik artışı ve kamu giderlerinde azalma sağlama’ hükmünü değiştiriyor. Buna göre yeni özelleştirme uygulamaları ‘kamuya gelir elde etmek veya diğer bir gerekçe’ ile de yapılabilecek. Böylelikle bir kamu kuruluşu verimine bakılmaksızın satılabilecek.

Öte yandan bu tanım değişikliğiyle, bugüne kadar amacı dışında yapılan özelleştirmeler için açılmış iptal davalarının da sona ermesi bekleniyor.

Previous post
TTB’den dayanışma için çağrı, gözaltılara tepki: Düşüncelerimizi derhal serbest bırakın
Next post
NASA'dan panoramik Mars görüntüsü