Ana SayfaGüncelŞahin Öner davası 5 yıl sonra ‘Ağır Ceza’da başladı, sanık polis duruşmaya katılmadı

Şahin Öner davası 5 yıl sonra ‘Ağır Ceza’da başladı, sanık polis duruşmaya katılmadı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 10 Şubat 2013 tarihinde ‘Zırhlı aracın çarpması ve sürüklenmesi’ sonucu yaşamını yitiren Şahin Öner davası 5 yıl sonra Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Davanın tek sanığı olan S.K.’nin katılmadığı duruşmada mahkeme, polisin tutuklanması yönündeki talebi reddetti.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde 10 Şubat 2013 tarihinde ’15 Şubat’ protestoları sırasında Şahin Öner’i ezerek öldüren zırhlı aracın sürücüsü polis S.K.’nin “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık polis S.K. katılmazken, Öner’in kardeşi Mehmet Öner ve yakınları ile sanık ve katılan avukatları duruşmada hazır bulundu.

Davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesine dair İstinaf Mahkemesi kararının okunmasıyla başlayan duruşmada, sanık avukatı İbrahim Kaygusuz davanın İstanbul ya da Sakarya iline nakledilmesini talep etti.

Öner ailesi avukatı ise aynı mahkemede benzer suçlamalar nedeniyle görülen davalarda herhangi bir sorun yaşanmadığını, bu nedenle davanın nakil talebinin reddedilmesini istedi.

Katılan avukatı Rehşan Bataray Saman da, sanık polisin tutuklanmasını talep ederek, “ATK raporunda tanık beyanları ile rapordaki bulgular uyumlu olduğu görülecektir. Çarpma, sürükleme, üzerinden araç geçme belirtileri olduğu raporda vurgulanmıştır. Tanıkların beyanlarıyla rapor örtüşmüştür. Sanık tutuklanmalıdır. Çünkü sanık polislik görevine devam ettiği için tanıklara etki etmek ihtimali vardır” dedi.

Duruşma savcısı, mütalaasında dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesini talep etti.

Sanık polisin tutuklanması talebi reddedildi

Ara kararını açıklayan mahkeme, davanın nakline ilişkin talebi reddederek, sanık avukatının davanın nakli ile ilgili Adalet Bakanlığına başvurabileceğine hükmetti.

Mahkeme, sanık polisin tutuklanması yönündeki talebi ise sanığın sabit ikametgah sahibi olması, yargılamanın geldiği aşama gerekçe göstererek reddettti, sanığın bir sonraki duruşmada SEGBİS üzerinden hazır edilmesine karar verdi.

Ayrıca mahkeme heyeti, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılarak, Öner’i ezen Shortland marka zırhlı aracın iç ve dış özellikleri, aracın şoför mahallinde oturulduğunda yol güzergahını ne kadar görebileceğine ilişkin araçta bilirkişi incelemesi yapılması için aracın Diyarbakır Adliyesi’ne getirilerek, seçilecek makine mühendisi ve mahkeme üyesi bir hakim ile birlikte araçta inceleme yapılmasına dair karar verdi.

Duruşma eksikliklerin tamamlanması için Mayıs ayına erteledi.

Ne olmuştu?

29 Haziran 2017 tarihinde Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, avukatların görevsizlik talebini kabul etmiş ve dosyanın, Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vermişti.

Dosyayı inceleyen Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise, sanık polis S.K. ile Öner arasında daha önceye dayalı bir husumet bulunmadığı ve Öner’i “kasten öldürmediğini” ileri sürerek, sanığın “Kasten öldürme” değil “Taksirle öldürme” suçundan yargılanması gerektiğine karar vermişti.

Mahkemeler arasında oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü için dava dosyası İstinaf Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi, dava dosyasındaki deliller, sanığın üzerine atılı suçun niteliği, iddianamede olayın anlatılış biçimi ve Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik gerekçesine dayanarak, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesine karar vermişti.


Bu haber MA’dan kısaltılarak derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Munduruku yerlilerinin, topraklarını gasp eden madencilere düzenledikleri 'seferin' hikayesi
Sonraki Haber
Çipras'tan Türkiye'ye: Egemenlik haklarımıza yönelik meydan okumalara göz yummayacağız