Ana SayfaGüncel‘Sansür uygulaması’: Netflix ve YouTube gibi dijital yayın platformlarına RTÜK denetimi

‘Sansür uygulaması’: Netflix ve YouTube gibi dijital yayın platformlarına RTÜK denetimi

HABER MERKEZİ – RTÜK’ün Netflix, YouTube ve diğer dijital yayın platformlarına müdahale edebilmesine imkan tanıyan yasa Meclis’e sunuldu. Düzenlemeyi değerlendiren RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu kararın sansür uygulaması olduğunu söyledi ve “Düzenlemenin bu haliyle yasalaşması Anayasa’da tanımlanmış iletişim, haberleşme özgürlüğüne de darbe vurur” şeklinde konuştu.

Meclis’e sevk edilen yeni torba yasada Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) dijital yayın platformlarına müdahale edebilmesine olanak sağlayan bir maddenin olduğu ortaya çıktı.

Donanım Haber’in aktardığı habere göre torba kanunun 73. maddesinde, internet sitelerinden yayın yapmak isteyen lisanslı yayın kuruluşlarının yayın yapabilmek için RTÜK’ten ayrıca lisans almak zorunda kalacağı, lisans almayan veya lisansı iptal edilen kuruluşların yayınlarının, sulh ceza hâkimliği tarafında engellenebilmesi gibi düzenlemeler yer alıyor.

Böylelikle RTÜK’ün engelleme talebini sulh ceza hâkimi 24 saat içinde duruşmaya gerek görmeden karar bağlayabilecek. Karara Ceza Mahkemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz edilebilecek.

RTÜK, ‘uygunsuz’ görürse erişimi engelleyebilecek

Kararın alınmasına gerekçe olarak internetteki yayın içeriklerinin denetiminin yapılamaması ve elde edilen gelirlere vergi yansıtılamaması gösteriliyor.

Ancak yasanın yürürlüğe girmesi halinde Netflix, YouTube, BluTV, Spotify gibi internet üzerinden yayın yapan kanalların kontrolü RTÜK’te olacak.

RTÜK’ten lisans almayan ve RTÜK’ün ‘uygunsuz’ olarak gördüğü dijital servislere erişim engellenecek.

‘İletişim ve haberleşme özgürlüğüne darbe’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu kararın sansür uygulaması olduğunu söyledi.

Taşçı, “A9 kılıfıyla sansür uygulaması getirilmek istenmektedir. İnternet üzerinden iletişim denildiği an YouTube başta olmak üzere tüm sosyal medya ve iletişim mecralarını kapsar nitelikte sansür, erişimi engelleme sonucu yaratacak bir yaklaşımdır bu. Düzenlemenin bu haliyle yasalaşması Anayasa’da tanımlanmış iletişim, haberleşme özgürlüğüne de darbe vurur” şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise uygulamanın ifade özgürlüğünü kısıtlamak için getirilmediğini savundu.

Previous post
Marin Alsop, Viyana Radyo Senfoni Orkestrası’nın yönetimine getirilen ilk kadın oldu
Next post
17. gün: Türkiye’nin Afrin’e operasyonu devam ediyor