Ana SayfaGüncelSeçim ittifakıyla HDP’nin yüksek oy aldığı bölgelere ‘özel muamele’

Seçim ittifakıyla HDP’nin yüksek oy aldığı bölgelere ‘özel muamele’

HABER MERKEZİ – Yasada ittifaka engel olan maddelerin çıkarılacağı, polis ya da askerlerin ihbar üzerine sandık çevresine gelebileceği ve oy pusulalarının aynı zarfa konacağı ‘seçim ittifakı’ konusunda açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Bozdağ, “İki parti arasında ittifak olmak zorunda değil. 3 parti, 4 parti de olabilir” diye konuştu ve CHP’ye, “Umarım ki dürüst ve açık davranırlar, HDP’yle birlikte olurlar ve bunu ilan ederler” diye seslendi. Bozdağ, ‘örgüt uzantısı’ dediği Meclis’in üçüncü büyük partisi olan HDP’nin oy oranının yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu’daki ‘sandık güvenliği’ konusuna ise ayrıca değindi. Bozdağ’ın vurgusu, ‘sandıklara güvenlik güçlerini getirerek siyasi partileri uzaklaştırmak’ uygulamasını gündeme getirdi.

Anadolu Ajansı Editör Masası’nda soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, dün Meclis’e sunulan seçim ittifakı nam-ı diğer ‘Cumhur İttifakı’ teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Teklif için, “İttifakı yasaklayan kurallar çıkarılıp, ittifakı düzenleyen kurallar geliyor” değerlendirmesinde bulunan Bozdağ, en önemli değişikliğin ise ittifaka katılan partilere baraj sorununu aşma konusunda sağlanan kolaylık olduğunu vurguladı. İttifakın koalisyon olmadığını ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:

“Seçmenler sandığa gittiğinde ittifak yapan partileri yan yana görecekler, bugünkü gibi aynı usulde oy kullanacaklar, partilerine oy verecekler. Milletvekili dağılımı yapılırken tek parti gibi hesap yapılacak. Daha sonra ise ittifaka giren partilere dağılım yapılacak. Kime ne kadar milletvekili düştüğü de kendi içinde hesaplanacak.”

Mührün ortaya veya iki partiye basılması durumunda oyun ittifakın hanesine yazılacağını, bu oyların “ittifak oyu” olarak kabul edileceğini belirten Bozdağ, bunların dağıtımının partilerin aldığı oy oranına göre yapılacağını vurguladı.

Bozdağ, “İktidar, ittifakın güvenoyuna bağlı değildir. İttifaktan birisi iktidardan çekilirse iktidar düşmez” dedi.

Diğer partilerin de ittifak yapabileceklerini belirten Bozdağ, “İki parti arasında ittifak olmak zorunda değil. 3 parti, 4 parti de olabilir” diye konuştu.

HDP’nin yüksek oy aldığı bölgelere ‘özel muamele’, CHP’ye çağrı

Bozdağ, isim vermeden ‘örgüt uzantısı parti’ dediği Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi olan Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) işaret ederek de bu sistemin Doğu ve Güneydoğu’daki sandıklara yansımasına dair şunları söyledi:

“Bu noktada sandık güvenliğini sağlama bakımından, esasında vatandaşımızın oyunun özgür iradesine uygun bir şekilde sandığa yansımasını temin etmek bakımından, vatandaşımızın iradesi üzerinde baskı kurmak isteyenlerin bu baskısını tamamen ortadan kaldırmaya dönüktür.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile HDP’nin ittifak yapacağı iddiasında da bulunan Bozdağ, CHP’ye seslenerek, “Umarım ki dürüst ve açık davranırlar, HDP’yle birlikte olurlar ve bunu ilan ederler. Diğer partilerden katılmak isteyenler de gider, halk da bu durumu görerek kararını verir” diye konuştu:

“Resmen yaparlar mı bilmiyorum ama böyle yaparlarsa dürüstçe ve ahlaki olur. Açık şekilde yapmazlarsa, biliniyor ki CHP’lilerle HDP’liler birlikte hareket edecekler; FETÖ de birlikte harekete geçecektir. İttifak yapacaklarsa, milleti aldatmadan dürüstçe ortaya çıkmalarını tavsiye ederim…”