Ana SayfaGüncelSerbest bırakılan TTB yöneticileri: Hekimlik değerlerini savunmaya devam ediyoruz

Serbest bırakılan TTB yöneticileri: Hekimlik değerlerini savunmaya devam ediyoruz

HABER MERKEZİ – Afrin’e operasyona karşı “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” diyerek barış çağrısı yaptıkları için gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan TTB yöneticileri, yaptıkları basın açıklamasında, “Halkın sağlık hakkını, hekimlik değerlerini savunmaya, geçmişte olduğu gibi bugün de yaşamdan ve barıştan yana olma tutumumuzu sürdürmeye devam ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı yaptıkları ‘barış çağrısı’nın ardından haklarında soruşturma başlatılan Türk Tabipleri Birliği (TBB) yöneticileri, evlerine düzenlenen polis baskınlarında gözaltına alınıp, 2 ve 5 Şubat tarihlerinde çıkarıldıkları mahkemece ‘adli kontrol’ şartı ile serbest bırakılmalarının ardından basın toplantısı düzenledi.

TTB binasında gerçekleştirilen basın açıklamasını TTB adına Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel okudu.

Tükel, haklarında soruşturma açıldığını öğrendiklerinde avukatları aracılığıyla ifade vermeye hazır olduklarını bildirdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ancak bu bildirimimize rağmen ertesi gün gözaltına alındık ve ifademiz 7’nci günde alındı. Bu uygulamanın kime ne yararı oldu? ‘Eziyet etme ve hukuk dışı işler yapma yetkisi bizdedir’ deniliyorsa, açık söyleyelim, bunu yaşadık. Kabul ediyoruz ki eziyet etme ve hukuk dışı işlem yapma yetkisi kullanılmıştır.”

“TTB, Evren’in ‘Önce asker, sonra hekimsiniz’ sözünü reddetmiş bir geçmişe sahiptir”

Tükel, bu sözlerinin devamında 24 Ocak günü yaptıkları açıklamanın arkasında olduklarını bir kez daha vurguladı.

Türkel, “TTB, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Kenan Evren’in, GATA öğrencilerinin mezuniyet töreninde ‘Önce asker, sonra hekimsiniz’ sözünü reddetmiş bir geçmişe sahiptir.  Hekimler dil, din, ırk, cinsiyet, mezhep, yaş, sosyal durum ayrımı yapmaksızın, önce de hekimdir sonra hekimdir.” dedi.

‘Günümüzde savaşlar kentlerde, yerleşim yerlerinde’

Tükel, savaşa neden karşı olduklarını ise şu sözlerle açıkladı:

“Günümüzde savaşlar meydan muharebeleri olarak yapılmıyor. Kentlerde, yerleşim yerlerinde çocukların, kadınların, yaşlıların kısaca sivil insanların yaşadığı yerlerde yapılıyor. Sivil insanlar ölüyor, yaralanıyor, çocuklar kabuslar görüyor. Su ve kanalizasyon sistemi tahrip ediliyor, hastalıklar yapılıyor, tarım alanları yok ediliyor, açlık, kıtlık gelişiyor, insanlar göç ediyor. Sağlık sistemi tahrip oluyor, sağlık hizmetlerine erişim olanaksız hale geliyor.

Metnimiz tüm toplumu kapsayan bir yaklaşımı taşıdığı açıktır. Evrensel hekimlik değerlerini içeren ve özde iyilik ve sağlık dışında bir talebin yer almadığı bu metin nedeniyle en yukarıdan başlayarak yetkililerin bize yönelik aldığı tutum, yaptığımız açıklamanın niteliği ve içeriğinden çok, TTB olarak on yıllara varan araştırıcı, üretken, sorgulayıcı ve eleştirel bakabilen demokratik meslek kuruluşu kimliğimize yönelik bir sindirme çabasıdır.”

Tükel, sözlerini “TTB olarak, halkın sağlık hakkını, hekimlik değerlerini savunmaya, geçmişte olduğu gibi bugün de yaşamdan ve barıştan yana olma tutumumuzu sürdürmeye devam ediyoruz” diyerek noktaladı.