Ana SayfaGüncel‘Son 8 yılda cezaevlerinde 2 bin 300 tutuklu hayatını kaybetti’

‘Son 8 yılda cezaevlerinde 2 bin 300 tutuklu hayatını kaybetti’

HABER MERKEZİ – Cezaevlerindeki hasta tutuklulara dair yapılan “F Oturumu”nun 308’inci haftasında yapılan açıklamada, son 8 yılda cezaevlerinde 2 bin 300 tutuklunun hayatını kaybettiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri “F Oturumu”nun 308’inci haftasında cezaevinde hayatını kaybeden hasta tutuklular için Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

Cezaevlerinde yaşamını yitirenlerin akıbetini soran insan hakları savunucusu Maside Ocak, Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, son 8 yılda cezaevlerinde 2 bin 300 tutuklunun hayatını kaybettiğini söyledi.

‘Bakanlık mahpusların ölüm şekline dair rapor vermiyor’

Ocak şunları söyledi:

Adalet Bakanlığı, intihar eden veya bir şekilde öldürülen mahpusların ölüm şekilleri konusunda hiçbir rapor veya bilgi vermeye gerek görmüyor. Komisyon olarak, geçtiğimiz yıl hapishanelerde yaşamını yitiren mahpusların bilgisine erişmeye çalıştık. Amacımız sayısal veriler üzerinden bilgi vermek yerine bu ölümlerin bilinen nedenlerini görünür kılmak ve sağlık durumu ağır yüzlerce mahpusa aynı kaderi yaşatmadan insani hakların sağlanması çabasıdır.

‘Tutukluların tedavi süresi geçiştiriliyor’

Cezaevlerindeki 850-900 tutukluya bir doktor düştüğünü belirten Ocak, tutukluların tedavi sürecinin sürekli geçiştirildiğini ve cezaevinde ambulans bulunmadığını da kaydetti.

Ocak, 2017 yılında hayatını kaybeden tutuklular hakkında da bilgi verdi. 2017 yılında Mersin Açık Cezaevi’nde 57 yaşındaki Yılmaz Duruk, Alanya L Tipi Cezaevi’nde 62 yaşındaki Abdurrahman Şen, Antalya Elmalı Açık Cezaevi’nde Cengiz Ünver, İskenderun M tipi Cezaevi’nde 65 yaşındaki Mehmet Yıldız Bakan, Murat Saat, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde ise 52 yaşındaki Ahmet Bayar’ın yaşamını yitirdiğini paylaştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Afrin'de çatışmasızlık bölgesi kurulması değerlendiriliyor"
Sonraki Haber
6 çocuğu cinsel istismara maruz bırakan polise 40 yıl hapis