Ana SayfaGüncel‘Süreci bitiren’ Ceylanpınar cinayetleri davası AYM’ye taşındı

‘Süreci bitiren’ Ceylanpınar cinayetleri davası AYM’ye taşındı

HABER MERKEZİ – Ceylanpınar’da iki polisin şüpheli bir biçimde öldürüldüğü ve “müzakereleri sona erdiren olay” olarak anılan cinayetlerle ilgili dava, “savunmanın kısıtlanması”, “delillerin toplanmaması” ve “uzun tutukluluk” gerekçeleriyle AYM’ye taşındı.

20 Temmuz 2015’te Ceylanpınar’da iki polisin şüpheli bir biçimde öldürüldüğü ve “müzakereleri sona erdiren olay” olarak anılan cinayetlerle ilgili Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, sanık avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı.

Tutuklu yargılanan 4 kişi hakkında 2’şer kez ağırlaştırılmış hapis cezası istenen davada avukatlar “savunmanın kısıtlanması”, “delillerin toplanmaması” ve “uzun tutukluluk” gerekçeleriyle AYM’ye başvurdu.

Başvuruyu yapan Hüseyin Akay, yargılamanın gereğinden fazla uzadığını kaydederek başvuruya ilişkin şunları söyledi:

“Davada 6 defa savcının mütalaa için süre talep etmesi ve tutuklu bulunanların özgürlüklerinin ihlal edilmesi ile beraber adil yargılama hakları ihlal edildi. Nitekim yargılama esnasında delil yetersizliği olmasına rağmen hala 4 kişinin tutukluluk hallerinin devam etmesi adil yargılama hakkını da zedelemektedir. Özgürlük haklarını zedelemektedir.

Dosya için bir çok delil toplanmadı. Tevsii tahkikat talebimiz reddedildi. Bu haliyle dosyada mevcut toplanmayan birçok delil mevcut olmasına rağmen dosyanın mevcut haliyle karara çıkarılması hukuka aykırılıktır.”

Ne olmuştu?

Urfa’da, 20 Temmuz 2015 tarihindeki Suruç Katliamı’ndan sonra 22 Temmuz tarihinde Feyyaz Yumuşak ve Okan Acar isimli iki polis evlerinde ölü bulunmuştu.

Yumuşak ve Acar’ın kafalarına sıkılan kurşunla öldürüldüğü tespit edilmişti. Cinayetin susturucu silahla gerçekleştirildiği belirlenmişti.

Bu olaydan sonra siyasi iktidar ‘çözüm süreci’ni bitirmiş, ardından Kürt illerinde kapsamlı operasyonlar başlatılmıştı.

Kürt illerinde başlatılan sokağa çıkma yasakları ve operasyonlarla gündemden düşen cinayetler hala gizemini korurken, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından cinayetler bu kez Gülen Cemaati ilişkisi ile gündeme gelmişti.

Darbe girişimi sonrası ise sanıklar hakkında tutuklama kararı veren Hâkim Nurettin Bulut, darbe soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

Ayrıca cinayetleri araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi Meclis’te kabul edilmemiş, HDP’nin önerisi, AKP ve MHP tarafından reddedilmişti.

Son olarak cinayetlerle ilgili olarak evde bulunan şüpheli parmak izleri sanıklarınkiyle eşleşmemişti. Polislerin öldürüldüğü evdeki kime ait olduğu bilinmeyen 10 parmak izinden dördünün ise polis B.K.’ye ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Ancak B.K., verdiği ifadede “evde hiç bulunmadığını” ileri sürmüştü.

Previous post
Kılıçdaroğlu’ndan hükümete Afrin eleştirisi: Emperyalist güçlerin egemenliğinden çıkın
Next post
'Doğu Guta'da 77 sivil yaşamını yitirdi'