Ana SayfaGüncelTGS: Nuh Köklü grev önlüğünü üzerinden hiç çıkarmadı, unutmayacağız

TGS: Nuh Köklü grev önlüğünü üzerinden hiç çıkarmadı, unutmayacağız

HABER MERKEZİ – Öldürülmesinin 3. yılında Nuh Köklü’yü anan Türkiye Gazeteciler Sendikası, Köklü’nün sendikal mücadelesine dikkat çekerek, “Gazetecilerin basın özgürlüğü ve gelecek güvencesinde yaşayacaksın” dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 17 Şubat 2015 günü öldürülen gazeteci Nuh Köklü’nün ölümünün 3. yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı.

TGS’nin “Bir sıra neferi: Nuh Köklü” başlıklı açıklaması şöyle:

Acımız da öfkemiz de hala taze.  Hayatı boyunca gazetecilikten başka bir şey yapmayan, güler yüzlü, düşmanı olmayan birisinin, hem de kar topu yüzünden öldürülmesi çürümüş vicdanların göstergesi. Bütün bir hayatı mücadele etmekle geçen Nuh Köklü, gazetecilerin güvenceli, sendikalı çalışma mücadelesinin de hep bir parçası oldu. O, 2007 yılında girdiği Sabah gazetesinde çalışanların sendikalı olması için başlayan örgütlenme çalışmasının en önünde yer alan gazetecilerden birisiydi. 2009 yılında greve çıkılmasına çok kısa bir zaman kala işyeri temsilcisiyken işten atıldı.

İşten atılmış olmasına rağmen grev önlüğünü üzerinden hiç çıkarmadı. Grevci arkadaşlarıyla birlikte her gün Sabah-ATV binası önünde grev nöbeti tuttu. Dayanışma, örgütlülük onun yaşam ilkelerinden biriydi. İşsiz kaldığı dönemlerde dahi gazetecileri bir araya getirme çabasından vazgeçmedi. Ölümünden kısa bir süre öncesine kadar Türkiye Gazeteciler Sendikası öncülüğünde işsiz gazetecileri bir araya getirmeye çalışıyordu. Gazetecilerin basın özgürlüğü, sendika, iş ve gelecek güvencesi mücadelesinde hep yaşayacaksın. Unutmayacağız.

Ne olmuştu?

Nuh Köklü’nün de aralarında olduğu Yeldeğirmeni Dayanışması  17 Aralık akşamı  Kadıköy’deki Boğa heykelinde ‘iç güvenlik paketi’ne karşı maskelerle #direnözgürlüknöbeti gerçekleştirdikten sonra kartopu oynayarak mahallerine ilerlemişti.

Karakolhane Caddesi’ne geldiklerinde dükkanının camına kar topu isabet eden Serkan A., küfürlü bir şekilde camın kırılma ihtimali üzerine bağırmaya başlamıştı.

Grubun sakinleştirme çabasına “Silahı getirir hepinizi öldürürüm, raporum var, ertesi günde elimi kolumu sallayarak çıkarım” diyerek dükkana giren Serkan A. beyzbol sopasıyla çıkmıştı. Grup, sopayı Serkan A.’nın elinden almış, dükkana giren Serkan A. ise ekmek bıçağıyla çıkarak önce kendisini engellemeye çalışan bir kadına bıçağı savurmuş, ardından bir başkasının montunu kesmişti.

Kaldırımda bir başkasına yöneldiği sırada Serkan A.’ya müdahale eden Nuh Köklü göğsünden bıçaklanmış ve taksiyle kaldırıldığı hastanede aynı gün hayatını kaybetmişti.