Ana SayfaEkonomiTicari ilişkiler ‘yolunda’: Almanya’nın Türkiye’ye ihracatı artıyor

Ticari ilişkiler ‘yolunda’: Almanya’nın Türkiye’ye ihracatı artıyor

HABER MERKEZİ – Almanya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler Berlin’in Türkiye politikasından etkilenmedi. Aksine Alman Odalar Birliği, ticari ilişkilerde bu yıl hissedilir artış bekliyor.

Türkiye-Almanya ilişkilerindeki gerginliğe rağmen Almanya hükümetinin Türkiye’ye yapılan ihracata tanıdığı kredi garantilerinin 2017’de bir önceki yıla göre artış gösterdiği bildirildi.

DW Türkçe’nin haberine göre Hermes kredileri olarak adlandırılan devlet kredi kefaletinin hacmi üçte bir oranında artarak 1 milyar 458 milyon Euro’ya çıktı.

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği’nin verileri de bunu doğruluyor. Buna göre Hermes kredi limitinin dolduğu 2017’nin son çeyreğinde ikili ticarette artış kaydedildi. Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği dış ticaret uzmanı Volker Treier, “Hermes kredilerine üst sırın konmasının ağır bir yaptırım aracı olmaktan ziyade siyasi mesaj anlamını taşıdığını” söyledi.

Konuyla ilgili federal hükümete bir soru önergesi veren Sol Parti Milletvekili Aleksander Neu de, “Hermes kredi garantilerine üst sınır konmasının aslında yaptırım olmadığını ve koalisyon hükümetinin Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerin zarar görmesini istemediğini” belirtti.

Ticaretin daha da artması bekleniyor

Hermes üst limitinin 2018’de de uygulanıp uygulanmayacağı kesinleşmiş değil. Almanya Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu konudaki kararın yeni hükümet tarafından verileceği belirtildi.

Ancak gazeteci Deniz Yücel’in tahliye edilip Türkiye’den ayrılmasından sonra ikili ilişkilerin yumuşama yoluna girdiği belirtiliyor. Alman Odalar Birliği de ticari ilişkilerde bu yıl hissedilir artış bekliyor.

Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği’nden Treier, Almanya şirketlerinin Türkiye’ye yaptığı satışların yüzde 5 oranında artabileceğini söylüyor.

Ne olmuştu?

2017 yılında Alman vatandaşlarının siyasi nedenlerle tutuklanmasına Türkiye politikasını sertleştirerek karşılık veren Almanya hükümeti, 2017 yılının Eylül ayında Hermes kredilerine 1,5 milyar Euro’luk üst sınır getirmişti.

Almanya hükümeti ayrıca Türkiye için seyahat uyarıları çıkarmış ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’ni güncelleştirme görüşmelerini bloke etmişti.


‘Geçen sene seçim senesiydi’ diyen Yıldırım: Almanya ile normale dönme vakti geldi

Yıldırım ‘yerli ve milli tanklar’ için Almanya’nın ‘iştirakini’ diledi: Önemli parçaları orada yapılıyor

Almanya, Yücel’in tahliyesi öncesi Türkiye ile silah anlaşmalarına onay vermiş

Alman şirketi Rheinmetall’den Türkiye ile yeni silah anlaşması: ‘Tankların modernizasyonu da tamam’