Ana SayfaDünyaTSK ve ÖSO’nun Afrin’e operasyonu 38’inci gününde

TSK ve ÖSO’nun Afrin’e operasyonu 38’inci gününde

HABER MERKEZİ – Türkiye ve ÖSO gruplarının Afrin’e saldırıları sürüyor. 38’inci günde de kent karadan ve havadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


22:10 | ABD’li koalisyon sözcüsünden Türkiye’ye Afrin eleştirisi

Albay Ryan Dillon

Telekonferans sistemiyle düzenlediği basın toplantısında konuşan ABD öncülüğündeki IŞİD’le mücadele koalisyonunun sözcüsü ABD’li Albay Ryan Dilllon, Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunun bölgede IŞİD ile mücadeleyi zayıflatabileceğini belirterek, şöyle konuştu:

“Afrin’deki son faaliyetler, dikkati dağıttı, IŞİD’in bozguna uğratılması amacıyla Fırat vadisinde bulunan bazı savaşçıların çekilmesine yol açtı.

Bu koalisyon için kaygı verici ve ana karargahımızda görev yapan askerleriyle, koalisyonun bir üyesi olan Türkiye’nin, Afrin’de olup bitenlerin IŞİD’i bozguna uğratma hedefini nasıl etkilediğini bilmesini sağladık.”

DW Türkçe’den Değer Akal’ın haberine göre Dillon ayrıca, geçmişte gerilim nedeniyle NATO müttefiki iki ülkenin karşı karşıya gelebileceğinin konuşulduğunu hatırlatarak, diplomatik çabaların doğru bir başlangıç olduğunu, gerginliğe yol açan retoriğe son verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Albay Dillon son olarak, “Türkiye’nin sınır bölgesindeki de meşru güvenlik kaygılarını da anlıyoruz” dedi.


21:00 Pentagon’dan açıklama

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Washington ve Ankara’nın Suriye’nin ‘Afrin bölgesindeki gerilimi azaltma seçenekleri’ üzerinde çalıştığı belirtildi.

Sputnik’in haberine göre Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway bugünkü basın toplantısında, “Afrin’deki gerilimi azaltma yönünde şu anda diplomatik görüşmeler yapılıyor” şeklinde konuştu.


18:55 | AB’den Afrin çağrısı

Federica Mogherini

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Afrin de dahil olmak üzere Suriye’nin geneli için yaptığı 30 günlük ‘insani ateşkes’ kararının ardından Avrupa Birliği’nden (AB) Türkiye’ye Afrin çağrısı geldi.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Mogherini’ye,”Afrin’de Türkiye tarafından yapılan operasyondan endişe duyuyor musunuz?” sorusu yöneltildi.

“Bu konudaki endişemizi zaten ifade ettik” diyen Mogherini, Türkiye’nin sorumluluğunun ‘çatışmaların tırmandığı değil, çatışmasızlık sağlandığı bir süreci garanti etmek’ olduğunu söyledi:

“Başta rejim ve destekçileri olmak üzere farklı aktörler tarafından, Suriye’nin her yerindeki askeri operasyonların genel olarak artırılması konusunda ben ve AB dışişleri bakanları son derece endişeliyiz. Özellikle de Astana sürecinin garantörleri olan Rusya, İran ve Türkiye’nin üzerinde, çatışmaların tırmandığı değil, çatışmasızlık sağlandığı bir süreci garanti etmek konusunda özel bir sorumluluk var.”


15:28 | Rusya: Suriye’de ateşkes, taraflar nasıl uygulanacağına karar verince başlayacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’nin Afrin’i de kapsayan ateşkes çağrısını içeren kararına dair konuştu.

Sputnik’in haberine göre Lavrov, ateşkesin başlayabilmesi için, Suriye’deki tarafların söz konusu ateşkesin nasıl uygulanacağına karar vermesi gerektiğini söyledi.


15:03 | Macron’dan Erdoğan’a: Ateşkes Afrin’i de kapsıyor

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüştü.

Görüşmenin gündeminde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) Afrin de dahil Suriye’de 30 gün sürecek olan ateşkes kararı vardı.

Reuters’ın haberine göre Elysee Sarayı’nın görüşmeye ilişkin açıklamasında Macron’un Erdoğan’a “ateşkesin Afrin’i de kapsadığını” hatırlattığı belirtildi.

Açıklamada Macron’un Suriye’de ateşkese “tamamen uyulmasının şart olduğunu” söylediği de kaydedildi.

Görüşmede Erdoğan’ın ise “Afrin’de sivillerin zarar görmemesi için tüm tedbirlerin alındığını” söylediği belirtildi.


12:25 | “Türkiye Afrin merkezine ilerlerse İran ile doğrudan karşı karşıya gelebilir”

Fotoğraf: Agos

Uluslararası ilişkiler uzmanı akademisyen Dr. Arzu Yılmaz, Suriye ordu birliklerinin Afrin’e intikal edişi ve olası sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci Selman Keleş’e konuşan Yılmaz, Afrin’e gelen Ulusal Savunma Güçleri (NDF) isimli gruplarda İran’ın etkisinin olduğunu belirterek, söz konusu güçlerin Rusya’ya rağmen Afrin’e geldiğini dikkat çekti.

Yılmaz, “Suriye ordusunun Afrin’e girme durumu gerçekleşmeyince, bu fırsattan yararlanıp ilerlemeyi hedefine koyan İran, Türkiye’ye karşı en mümkün ve acil olan imkânı değerlendirdi ve milis güçlerini Afrin’e soktu. Bu da Kürt hareketi ile İran’ın anlaşması gibi bir sonuç doğuruyor” dedi.

Bu durum karşısında Türkiye’nin operasyonu ilerletmesinin “Türkiye ile İran’ı karşı karşıya getireceğini” söyleyen Yılmaz’ın değerlendirmesi şöyle:

“Bu saatten sonra Afrin’in merkezine yapılacak ve Türkiye’nin operasyonu ilerletmesine dönük herhangi bir hamlesi, İran ile Türkiye’yi doğrudan karşı karşıya getirir. Sonuç olarak ya NATO desteği ya da Rusya’nın onayı dışında bir hareket, Türkiye-İran çatışmasına döner. Türkiye ancak ABD ile tam bir mutabakat sağlaması halinde Afrin’e girebilir. Bu da bu koşullarda çok zor.”


12:15 | Prof. Dr. Mesut Yeğen: Türkiye, Afrin şehir merkezine giremez

Mezopotamya Ajansı’na konuşan İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mesut Yeğen, Türkiye ve ÖSO gruplarının Afrin’e operasyonuna dair değerlendirmelerde bulundu.

Operasyonun bir süre daha devam edeceği değerlendirmesi yapan Yeğen, savaş maliyeti ve şehir savaşının zorluklarından ötürü Türkiye’nin Afrin’e giremeyeceğini dile getirdi.

Afrin’e bölgesel güçlerin de daha fazla tahammül edemediğini aktaran Yeğen, bir süre daha operasyonun devam edeceğini ancak o süre de geçtiğinde Türkiye’nin Afrin şehir merkezinin dışındaki etraftaki kırsal bölgeyi ele geçirmiş olarak duracağını söyledi.

Devlet yetkililerinin ‘siviller zarar görmüyor’ sözlerine de değinen sosyolog Yeğen, “Bu türden savaş durumlarında sivillerin zarar görmemesi mümkün değil ama Türkiye kendi açısından yaptığı operasyonu meşru göstermek istiyor. Bütün savaş tarihinde bu işi yapanlar bu türden söylemlere başvurmuşlardır” dedi.


11:35 | Gerekçe Afrin paylaşımları ve protestoları: 20 Ocak’tan beri 845 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, Afrin’e operasyonun başlatıldığı 20 Ocak’tan bu yana toplam 845 kişinin ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığını açıkladı.

Bakanlığın açıklamasına göre 648 kişinin sosyal medya paylaşımından, diğerlerinin ise Afrin protestolarına katıldığı için gözaltına alındığı belirtildi.


11:00 | BM’nin ‘ateşkes’ kararına rağmen Doğu Guta ve Afrin’de bombardıman sürüyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye genelinde geçerli olmak üzere bir aylık “insani ateşkes” kararı aldı.

Ancak karara rağmen Doğu Guta’ya ve Afrin’e yönelik bombardıman ve çatışmalar sürüyor.

BBC’nin haberine göre başkent Şam’a yakın bir bölgede bulunan Doğu Guta’ya yönelik hava saldırıları Pazar günü de devam ederken, sadece BM kararının ardından düzenlenen saldırılarda kentte 3 kişi yaşamını yitirdi. Son bir haftada ise Doğu Guta’da yüzlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Afrin’de de durum farklı değil. “BM kararı operasyonu etkilemez” diyen Türkiye’nin New York’ta alınan karar sonrası bombardımanını daha da artırdığı belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre TEV-DEM Yönetim Kurulu Üyesi Bedran Çiya Kurd, “BM kararının ardından Türkiye, Afrin’e saldırılarını daha da artırdı” diyor.

Bölgedeki gazeteciler de operasyonun başladığı 20 Ocak’tan beri yapılan en yoğun hava bombardımanının BM kararından bir gün sonra yani Pazar günü gerçekleştirildiğini bildirdi.


10:50 | “Afrin’de zeytinliklerin yüzde 40’ı zarar gördü, hayvanların yarısı öldürüldü ya da çalındı”

Afrin’deki Ziraat Komitesi üyesi Eyüp Mihemed, yaklaşık 20 milyon zeytin ağacının yüzde 40’ının Türkiye’nin kente dönük bombardımanında zarar gördüğünü kaydetti.

Mezopotamya Ajansı’ndan gazeteci Nazım Daştan’a konuşan Mihemed, zarar görenin sadece ağaçlar değil hayvanlar olduğunu da belirtti.

Afrin’de yaklaşık 140 bin küçükbaş, 5 bin de büyükbaş hayvanın bulunduğu bilgisini veren Mihemmed, hayvanların yüzde 25’inin bombardımanlarda öldürüldüğünü, diğer yüzde 25’inin ise çalınarak Azaz ve Kilis’te satıldığını öne sürdü.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci ay: 31.GÜN32. GÜN33. GÜN34. GÜN35. GÜN, 36. GÜN, 37. GÜN


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP PM üyeleri: Birbirine 'komutanım' diyen kişiler başımıza maske geçirip bizi 4 saat sorguya çekti
Sonraki Haber
Doğanın uyanışı sürüyor: İkinci cemre de düştü