Ana SayfaGüncelTürkiye’den Hollanda’ya 1915 tepkisi: Karar bizim için yok hükmünde

Türkiye’den Hollanda’ya 1915 tepkisi: Karar bizim için yok hükmünde

HABER MERKEZİ – Ermeni Soykırımı’nı tanıyan Hollanda’ya tepki gösteren AB Bakanı Ömer Çelik, “Kararı kınıyoruz, Türkiye açısından bir geçerliliği yoktur” dedi.

“1915’de Anadolu’da Ermeniler’e yönelik katliamların soykırım olarak tanınması” önerisini kabul eden Hollanda Parlamentosu’na Türkiye’den tepki var.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, “Bu parlamentonun aldığı kararı kınıyoruz. Hollanda Parlamentosu’nun kararı bizim için yok hükmünde. Kararın Türkiye açısından bir geçerliliği yok” dedi ve şöyle devam etti:

“Bizim arzu ettiğimiz şey, Srebrenitsa gibi bir soykırım meselesinde son derece sorumluluğu olan, son derece yanlış işlere imza atmış olan, bu soykırım konusundaki sorumluluğu açık olan Hollanda’nın bu konularda daha dikkatli davranması gerektiğiydi. Dolayısıyla Türkiye açısından bir geçerliliği yoktur.”

Öte yandan Bakan Çelik’in açıklamasının ardından Hollanda Maslahatgüzarı, 1915 kararı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.

Hükümetten tepki

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da Twitter’dan yaptığı açıklamayla Hollanda’ya tepki gösterdi:

“Hollanda Parlamentosunun iftira kararı, Türkiye için yok hükmündedir. Türk tarihinin hiç bir döneminde soykırım suçu, utancı ve ayıbı yoktur. Tarihi kayıtlar ve arşiv belgeleri, bu hakikatin şahididir. Tarih, arşiv kayıtları ve hakikat, parlamento kararlarıyla asla değiştirilemez.”

Soykırım’ın kabulüne dek giden Hollanda-Türkiye krizi

Hollanda’nın, geçen yıl Mart ayında Türk bakanlara referandum kampanyası yapma izni vermemesi izerine, Ankara ile Lahey arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin iptali ve Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam’a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı edilmesi diplomatik krize neden olmuştu.

Lahey Büyükelçisi’ni geri çağıran Türkiye, istişare için ülkesine giden Hollanda Büyükelçisi’nin Ankara’ya dönmesine de izin vermemişti.

İlişkilerin normale dönmesi amacıyla başlatılan üst düzey temaslarda Türkiye’nin 11 Mart 2017’de yaşanan krizle ilgili olarak özür ön koşulunda ısrar etmesi nedeniyle görüşmelerin kesildiği açıklanmıştı.

Hollanda, Ankara’ya dönüşüne izin verilmeyen Büyükelçi Cornelis van Rij’ı resmen geri çektiğini ve Türkiye ile ilişkileri askıya aldığını duyurmuştu.

Bu gelişmelerin akabinde Hollanda’da koalisyon ortağı Hıristiyan Birliği (CU) tarafından gündeme getirilen Ermeni Soykırımı’nı tanıma önerisine, hükümeti oluşturan diğer üç parti de destek vermişti.

Dün de Hollanda Parlamentosu’na gelen “1915’de Anadolu’da Ermeniler’e yönelik katliamların soykırım olarak tanınması” önerisi 3’e karşı 142 oyla kabul edilmişti.