Ana SayfaGüncelTürkiye’den Hollanda’ya 1915 tepkisi: Tarihi siyasallaştırmayalım

Türkiye’den Hollanda’ya 1915 tepkisi: Tarihi siyasallaştırmayalım

HABER MERKEZİ – Ermeni Soykırımı’nı tanımaya hazırlanan Hollanda’ya tepki olarak Ankara Büyükelçiği Maslahatgüzarı’nı Dışişleri Bakanlığı’na çağıran Türkiye, “1915 olaylarının siyasileştirilmesi girişimi kabul edilemez” dedi.

Geçen hafta Ankara büyükelçisini geri çeken, şimdi de Ermeni Soykırımı’nı tanımaya hazırlanan Hollanda’ya Türkiye tepkili.

1915’e dair yasal düzenleme hazırlığı nedeniyle Hollanda’nın Ankara Büyükelçiği Maslahatgüzarı, Dışışleri Bakanlığı’na çağrılırken, bakanlıktan yapılan açıklamada, “1915 olaylarının siyasileştirilmesi girişimi kabul edilemez” denildi.

Açıklamada Hollandalı siyasetçilerin Türkiye’ye yönelik ‘önyargılı bir tutum içinde oldukları’ ifade edilirken, bu tavrın ‘gözden geçirilmesi’ istendi.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca Hollanda’ya “Tarihi siyasallaştırmamaya çağırıyoruz” mesajı verdi ve ekledi: “Hollanda bu tarihi meselenin çözümüne katkı vermek istiyorsa ortak tarih komisyonu kurulması teklifine destek verebiliriz.”

Hollanda ile Türkiye arasındaki kriz

Hollanda’nın, geçen yıl Mart ayında Türk bakanlara referandum kampanyası yapma izni vermemesi izerine, Ankara ile Lahey arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin iptali ve Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam’a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı edilmesi diplomatik krize neden olmuştu.

Lahey Büyükelçisi’ni geri çağıran Türkiye, istişare için ülkesine giden Hollanda Büyükelçisi’nin Ankara’ya dönmesine de izin vermemişti.

İlişkilerin normale dönmesi amacıyla başlatılan üst düzey temaslarda Türkiye’nin 11 Mart 2017’de yaşanan krizle ilgili olarak özür ön koşulunda ısrar etmesi nedeniyle görüşmelerin kesildiği açıklanmıştı.

Hollanda, Ankara’ya dönüşüne izin verilmeyen Büyükelçi Cornelis van Rij’ı resmen geri çektiğini ve Türkiye ile ilişkileri askıya aldığını duyurmuştu.

Son olarak Hollanda, Ermeni Soykırımı’nı tanımaya hazırlandığını duyurmuştu.