Ana SayfaGüncelTürkiye’den ‘vize serbestisi’ için AB’ye 7 ‘söz’

Türkiye’den ‘vize serbestisi’ için AB’ye 7 ‘söz’

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin AB ilişkilerinde kritik önemde olan vize serbestisinin sağlanması için kalan 7 kriter konusunda AB’ye yeni bir yol haritası sunduğu belirtildi. Buna göre ‘Terörle Mücadele Kanunu’na “Habercilik sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla dile getirilen düşüncelerin suç oluşturmayacağı” hükmünün eklenmesi önerildi.

Türkiye 26 Mart’ta Varna’da düzenlenecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Avrupa Birliği (AB) zirvesine hazırlanırken, hükümetin vize serbestisinin sağlanması için kalan 7 kriter konusunda yeni bir yol haritası hazırladığı belirtildi.

Cumhuriyette yer alan habere göre Ankara, Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması için gerekli olan 72 kriterden kalan 7’si için atabileceği adımları AB’ye ‘çalışma kağıdı’ olarak sundu.

Bu yol haritasını AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakçı, Strazburg’da AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’a iletti.

Yol haritasını değerlendirecek AB,  adımların yeterli olup olmadığı konusunda Ankara’ya yanı verecek.

Habere göre Ankara’nın atacağı 7 adım şöyle:

TCK’de, yani aslında Türkiye’nin kanunlarında olan fakat TMK’de uygulanmayan hüküm şimdi terör yasasına da eklenecek. Yapılacak düzenlemeyle “habercilik sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla dile getirilen düşüncelerin suç oluşturmayacağı”, Türkiye’nin Terörle Mücadele Kanunu’nda yer alacak.

Türkiye, Geri Kabul Anlaşması’nın tüm maddeleriyle uygulanması hükmünü en son aşamada, yani karşılıklı olarak vize serbestisi sağlandığı zaman uygulanacağını kayda geçirdi. Türkiye’nin 18 Mart 2016’dan bu yana Yunanistan ile yapılan anlaşma çerçevesinde fiilen Geri Kabul Anlaşması’nı uyguladığına işaret edildi

Türkiye, biyometrik pasaportları 2 Nisan’dan itdibaren peyder pey vermeye başlayacağını duyuracak

GRECO’ya uyum kapsamında adımlar atılacak. Bu çerçevede Meclis’te bekleyen siyasi partiler yasasında etik düzenlemelerin yapılacağı kayda geçirildi. GRECO çerçevesinde Türkiye’nin yolsuzlukla mücadele ve rüşvete yönelik de düzenleme yapması gerekiyor.

Türkiye, EUROPOL ile işbirliği yapmak üzere müzakerelere başlamaya hazır olduğunu resmen iletti. Türkiye, eğer bu yol haritasını 1 Mayıs 2017’den önce sunsaydı, EUROPOL ile işbirliği anlaşması çok daha kolay çözülebilecekti. Ancak AB tüzüğünü değiştirdi ve artık bürokratların imzasıyla çözülemeyecek, tüm AB üyelerinin de bu anlaşmayı onaylaması gerekecek. Bu müzakerelerin 1 yıldan uzun sürmesi bekleniyor.

Türkiye’nin, vize serbestisi için 2016’da kişisel verilerin korunması kanunu çıkartmış ancak bu AB tarafından yeterli bulunmamıştı. Kanunda yeniden düzenleme yapmayı taahhüt eden Türkiye, kanunun 6, 19 ve 28’nci maddelerindeki istisnai düzenlemeleri yeniden ele alacağını belirtirken, kurumun bağımsızlığını da yasasında yapılacak düzenlemeyle güçlendireceğini taahhüt etti.

Türkiye, Rum Kesimi’ni tanımadığını kayda geçirdi. Ankara, AB üyeleriyle adli konularda işbirliğine hazır olduğunu belirtirken, Rum Kesimi konusunda formül bulma sürecini komisyona bıraktı. Almanya, daha önce, Rumlar adına devrede olabileceğini iletmişti.

Previous post
Cinsel taciz sanığı belediye başkanına tahliye
Next post
Dışişleri’nden AP'nin Türkiye kararına tepki