Ana SayfaEkonomiUzmanlar piyasalardaki düşüşü değerlendirdi: Neden kaynaklandı, beklentiler ne yönde?

Uzmanlar piyasalardaki düşüşü değerlendirdi: Neden kaynaklandı, beklentiler ne yönde?

HABER MERKEZİ – ABD’de başlayan ve diğer ülkelere sirayet eden düşüşü değerlendiren uzmanlar, 2007 yılı boyunca piyasalarda devam eden olumlu havanın bozulduğunu kaydedederek, endekste görünümün zayıfladığını ifade ediyor.

ABD Borsaları dün 6.5 yılın en sert düşüşünü yaşadı, Dow Jones Endeksi 15 dakika içinde 1.600 puan ile tarihinin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Asya Borsaları ve Borsa İstanbul da satışlardan etkilendi. İçeride BİST 100 Endeksi yeni güne %2’nin üzerinde kayıpla 3 ayın en büyük düşüşünü kaydetti, satışların TL’ye etkisi sınırlı kaldı.

Uzmanlar, dün ABD’de başlayan ve diğer piyasalara sirayet eden bu durumu değerlendirdi.

‘Pozitif hava bozuldu’

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu, sert satışların yatırımcıların düşüşler öncesinde bir takım riskleri hiç fiyatlamamasından ve risk iştahının ‘olması gerekenden yüksek’ olmasından kaynaklandığını belirtti.

Kudaloğlu “Yatırımcılar birçok riski göz ardı etmişti, bunlar şimdi fiyatlanmaya başlandı. Dow Jones vadeli kontratlarında son 3 günde %10’ları geçen düşüş var. Bu bozulan görünümün bir anda toparlanmasını beklemek zor. Ama sert düşüşler sonrası ABD piyasalarında bir miktar tepki gelebilir. Ama özellikle 2017 yılı boyunca devam eden pozitif hava bozuldu, yatırımcıların tüm piyasalarda temkinli kalmasında fayda var” dedi.

Son düşüşlerin içeride yansımasının önümüzdeki günlerde de görülebileceğine dikkat çeken Kudaloğlu “endekste de görünüm zayıflamış durumda. Bu noktalarda tepki gelebilir ama sert düşüş sonrası bu tepkileri düzeltme olarak kabul etmek lazım. Ben önümüzdeki günlerde yukarı yönlü düzeltmelerin sınırlı kalabileceğini düşünüyorum” dedi.

‘Dünya borsalarını olumsuz etkileyecek’

T-Bank Hazine Pazarlama Müdürü Cumhur Örnek ise pek çok politik gelişmeye veya ABD Başkanı Donald Trump’ın çektiği sıkıntılara rağmen endeksin bu yıla da yüzde 5 civarında getirilerle başladığına dikkat çekti.

Örnek, “Fed’in son karar metninde ilave sıkılaştırma olasılığının eklenmesi Avrupa borsalarına satışı getirmişti. Cuma günü istihdamda olumlu performansın da enflasyon beklentilerini artırmasıyla ABD 10 yıllıkları da 2.90’lara hızla yaklaşmıştı. 2011’den beri gördüğümüz en sert düşüş gerek Asya, gerek ABD, belki de Avrupa borsalarını da olumsuz etkileyecek” dedi.

Dolar kuruna etkisi

HSBC Portföy Yönetimi’nden İbrahim Aksoy yolladığı notta küresel piyasalardaki hareketin TL’yi de olumsuz etkilese de bu etkinin oldukça sınırlı kaldığını belirtti.

Aksoy “Cuma günü ABD’de ücret enflasyonun beklentinin oldukça üzerinde açıklanması enflasyonun da artacağı kaygılarına neden olarak küresel hisse senedi piyasalarında sert bir satışa neden oluyor. Yabancı yatırımcıların olası negatif haberler ya da dolarda küresel değerlenmenin devamıyla TL’de yüklü pozisyonlarını bir kez daha kapatabilecek olması Lira konusunda temkinli görüşümüzü korumamıza neden oluyor” yorumuna yer verdi.

Previous post
'Mission: Impossible' serisinin altıncı filminden ilk fragman
Next post
Bakan Arslan, dijital platformda RTÜK denetimini şimdiki uygulamalarla savundu: Televizyonlarda sansür mü var?