Ana SayfaEkolojiYaşam alanı savunucularından Maçka Parkı için eylem: ‘İstanbul ölüyor ihanet sürüyor’

Yaşam alanı savunucularından Maçka Parkı için eylem: ‘İstanbul ölüyor ihanet sürüyor’

HABER MERKEZİ – Maçka Parkı’nda tünel projesi nedeniyle ağaçların sökülmesini protesto eden yaşam alanı savunucuları, “İstanbul ölüyor ihanet sürüyor” diyerek projeden derhal vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Maçka Parkı’ndaki Dolmabahçe-Levazım Tüneli Projesi nedeniyle parktaki ağaçların kaldırılması protesto edildi.

Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi’nin çağrısıyla parkta buluşan yüzlerce kişi park içinde “İBB elini Maçka’dan çek”, “Direne direne kazanacak”, “İstanbul ölüyor ihanet sürüyor” sloganlarıyla yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşün ardından inisiyatif adına Çağdaş Öztürk basın açıklaması düzenledi.

Yetkililer tarafından yapılan “parkın projeden etkilenmeyeceği” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirten Öztürk, şunları söyledi:

İBB bölgeyi üst geçitlerle, tünellerle, katlı geçişlerle nasıl bir beton yığınına çevireceğini gerçek dışı görsellerle saklamaya çalışıyor. Halka yalan söyleyen İBB, ağacın bulunduğu alanlara boş alan muamelesi yaparak gerçeği yok sayıyor. Bu tünel projesi parkın hangi noktasına yapılırsa yapılsın doğal yaşamı etkileyecek. Bu durumdan binlerce canlı etkilenecek.

Açıklamada konuşan Kuzey Ormanları Savunması’ndan Deniz Özgür ise, parktaki ağaçları koruyamadıklarını ve sadece 3-5 ağacın kaldığını belirterek, “Bundan ‘her şey bitti’ anlamını çıkarmayalım. Bu alanı korursak bu ağaçları tekrar bu alana dikebiliriz. Tünel açıldıktan sonra bunu gerçekleştiremeyiz. O nedenle mücadeleye devam etmeliyiz” dedi.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Üyesi Mimar Mücella Yapıcı da, projeden derhal vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, projenin sadece Maçka’yı değil  Ihlamur Vadisi’ni, Levazım Ortaköy Vadisi’ni de tehlikeye attığını söyledi.

Eylem, Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi’nin 21 Şubat Çarşamba günü saat 13.00’te İBB önünde düzenleyeceği basın açıklamasına katılım çağrısıyla son buldu.