Ana SayfaGüncelYıldırım’dan 1 yıldır tutuklu bulunan gazeteci Yücel hakkında açıklama

Yıldırım’dan 1 yıldır tutuklu bulunan gazeteci Yücel hakkında açıklama

HABER MERKEZİ – Almanya ziyareti öncesi Türkiye’de tam 1 yıldır tutuklu bulunan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel hakkında açıklamalar yapan Başbakan Yıldırım, Yücel’in durumuna ilişkin “Kısa sürede bir gelişme olacağı kanaatindeyim” dedi.

Berlin’de üst düzey temaslarda bulunmak ve Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak üzere Almanya’ya giden Başbakan Binali Yıldırım, televizyon kanalı ARD’nin akşam haber kuşağı Tagesthemen’in sorularını yanıtladı.

Bu akşam yayınlanacak olan haber bülteninde Yıldırım, bir yıldır Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel hakkında açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, Deniz Yücel’in serbest kalıp kalamayacağına ilişkin soruya “Onun kararını ben vermiyorum, mahkemeler o kararı veriyor. Ümit ederim kısa sürede serbest kalmış olur. Kısa sürede bir gelişme olacağı kanaatindeyim” dedi.

Merkel-Yıldırım görüşmesi öncesi açıklamalar

Başbakan Yıldırım, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yarın Almanya’da görüşecek.

Görüşmede Deniz Yücel’in ve Türkiye’de tutuklu bulunan diğer Almanya vatandaşlarının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Yeşiller Milletvekili Claudia Roth, Frankfurter Rundschau gazetesine yaptığı açıklamada görüşmede Başbakan Merkel’in Yücel’in hakkında bir iddianame olmaksızın tutuklu bulunuyor olmasının “kabul edilebilir olmadığını” açıkça ifade etmesi gerektiğini söyledi.

Daha önce Türkiye’de tutuklanan ve serbest bırakılan çevirmen Meşale Tolu da ZDF kanalına açıklamasında, “Federal hükümet tavrını açıkça ortaya koymalı. Ilımlı açıklamalar hiçbir işe yaramıyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise bir kez daha Yücel’in hızlı bir şekilde hukuk devleti ilkelerine uygun şekilde yargılanmasını talep etti. Gabriel, “Bizim açımızdan bakıldığında tahliye dışında bir seçenek bulunmuyor” diye konuştu.

Yücel, 1 yıl önce gözaltına alınmıştı

Gazeteci Yücel, geçtiğimiz yıl 14 Şubat’ta İstanbul’da kendi isteğiyle ifade vermek üzere gittiği emniyette gözaltına alınmış, 27 Şubat’ta da “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Yücel’in tutuklanması Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-mail hesabına yönelik hacker saldırısı hakkındaki soruşturma çerçevesinde gerçekleşmişti.

Silivri Cezaevi’nde tutulan ve hem Türkiye hem Almanya vatandaşı olan Yücel hakkında henüz iddianame hazırlanmadı.