Ana SayfaDünya‘Yolsuzluk Algı Endeksi’: Türkiye’de yolsuzluk son beş yıldır artıyor

‘Yolsuzluk Algı Endeksi’: Türkiye’de yolsuzluk son beş yıldır artıyor

HABER MERKEZİ – Transparency International’ın raporunda ülkelerin üçte ikisi ‘yolsuz’ olarak nitelendirildi. Türkiye, yolsuzluğun en az görüldüğü Yeni Zelanda’nın birinci sırada bulunduğu listede, son 5 yılda düşüşünü sürdürerek 40 puanla 81. sırada yer aldı.

Yolsuzlukla mücadele konusunda yaptığı araştırmalarla tanınan sivil toplum kuruluşu Transparency International (TI), 2017 yılı ‘Yolsuzluk Algı Endeksi’ raporunu yayınladı.

180 ülkenin yer aldığı endeks sonucunda ülkelerden üçte ikisi ‘yolsuz’ olarak nitelendirildi.

Raporda, çoğu ülkenin yolsuzluğu sonlandırma konusunda ya çok az ya da hiç ilerleme kaydetmediği belirtilirken, yolsuzluğun olduğu ülkelerde gazeteci ve aktivistlerin seslerini duyurmak için her gün ‘hayatlarını riske ettikleri’ belirtildi.

Araştırmada, yolsuzluğun olduğu ülkelerin aynı zamanda basına ve sivil toplum kuruluşlarına en az koruma sağlayan ülkeler olduğu açıklandı.

TI’den Patricia Moreira, “Belli ülkelerin, yolsuzluk karşıtı mücadeleyi sürdürenlere yönelik  karalama kampanyalarını, tacizi ve bürokratik engelleri araç olarak kullandığını” söyledi.

Türkiye 81. sırada

Sıralamada 100 puan ‘en temiz’i temsil ederken, 0 puan ‘yüksek derecede yolsuzluğu’ belirtiyor.

TI’nin yaptığı listede Yeni Zelanda, Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsviçre en az yolsuzluğun yaşandığı ülkeler olarak ilk beş sırada yer alırken, Türkiye son 5 yıl içerisinde 50 puandan 40 puana düşerek 81. sırada yer aldı.

Kurumun ‘yolsuzluk haritası’ şu şekilde:

 


Gazete Karınca