Ana SayfaDünyaYunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Büyükelçisi’ni çağırdı

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Büyükelçisi’ni çağırdı

HABER MERKEZİ – Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Kardak yakınlarında yaşanan gerilim nedeniyle Türkiye Büyükelçisi’ni Bakanlığa çağırdı.

Kardak yakınlarında Yunan ve Türk sahil güvenlik teknelerinin çarpışması ile oluşan gerginliğin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’daki Türkiye Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı.

Yunanistan Dışişleri Genel Sekreteri, Müsteşar Yalçın’la görüştü. Yunanistan tarafının Kardak nedeniyle verdiği protesto Türkiye tarafından reddedildi.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı.

Dışişleri’nden Kardak açıklaması

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün (13 Şubat) yapılan bir açıklamada Kardak Kayalıkları bölgesinde yaşanan tehlikeli bir hadiseye ilişkin Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri’nin Bakanlığımız Müsteşarı nezdinde ‘kuvvetli bir protesto girişiminde’ bulunduğu iddia edilmektedir. Maalesef, Yunan tarafı bu açıklamasıyla, hem alışık olduğumuz üzere kendi kamuoyunu yanıltmakta, hem de gerçekleri her zaman olduğu gibi çarpıtmaktadır.

Esasen Bakanlığımız Müsteşarı, ülkemize ait olan Kardak Kayalıkları civarında dün gece Yunan Sahil Güvenlik botlarının tehlikeli manevralarıyla neden oldukları olaylarla ilgili olarak Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreterini aramış ve Yunan silahlı kuvvetlerinin hasmane tasarruflarının havada ve denizde devam ettiğini, bunlara müsamaha göstermeyeceğimizi, Ege’de gerginliğin tırmanmasının her iki ülkenin de çıkarına olmadığını, Yunan tarafının bu tehlikeli hareketlerine son vermesi gerektiğini açık şekilde iletmiştir.”

Ne olmuştu?

Yunan haber ajansı ANA MPA ile Yunan radyosu RTE, dün gece Kardak kayalıkları yakınlarında bir Yunan teknesi ile Türk teknesinin çarpıştığını bildirmişti. Kazayı doğrulayan Yunan hükümeti sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos son zamanlarda Türkiye çevresine “istikrarsızlığın hakim olduğunu” belirtmiş ve “Komşumuz davranışlarıyla sarsıntıların aşılmasına yardımcı olmuyor” demişti.

AB Komisyonu, dün Türkiye’nin Kıbrıs’ın güneyindeki doğal gaz sondaj çalışmalarını engellemesine de tepki göstermiş ve Türkiye’yi ablukaya kaldırmaya çağırmıştı.

Bugün ise partisinin grup toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’a Kıbrıs ve Ege üzerinden ‘uyarılarda’ bulunmuş, şunları söylemişti:

“Sanılmasın ki Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama ve Ege’deki kayalıklarla ilgili fırsatçı girişimler dikkatimizden kaçıyor. Ülkemizin güneyindeki gelişmelere yoğunlaşmasını fırsat bilerek Kıbrıs’ta ve Ege’de haddini aşanları, yanlış hesap yapmamaları konusunda buradan ikaz ediyoruz. Savaş gemilerimiz, hava kuvvetlerimiz ve diğer güvenlik birimlerimiz şu anda bölgedeki gelişmeleri ve gerektiğinde her türlü müdahaleyi yapma yetkisi ile yakından takip ediyorlar.”

Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından AB, Türkiye’yi AB üyesi komşunun egemenlik haklarına saygılı olmaya çağırmıştı.

Previous post
Barış imzacısı akademisyen Nuray Ergüneş hayatını kaybetti
Next post
Hollanda Dışişleri Bakanı yalan söylediği için istifa etti