Ana SayfaMedyaZehra Doğan’dan PEN’e mektup

Zehra Doğan’dan PEN’e mektup

Her şeyin yasaklı olduğu bu ve benzeri yerlerde karşı gelemedikleri yalnızca bir tek kalemin kuvveti oluyor ve pes ediyorlar.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci, ressam ve şair Zehra Doğan, Uluslararası Yazarlar Derneği’ne (PEN International) bir mektup gönderdi.

PEN International, internet sitesinden Doğan’dan mektup aldıklarını şu sözlerle duyurdu: “Tutsak Yazarlar Günü’nde Zehra’nın davasına dikkat çekmiştik ve yakın zamanda kendisinden bir mektup aldık.”

Zehra Doğan’ın mektubu ise şöyle:

Sevgili Carles Torner ve PEN üyeleri,

Bir süredir mektuplarınızı alıyorum. Her mektup gününde PEN üyelerinden birçok mektup alıyorum ve çok güzel hislerle dolup taşıyorum. Her şeyin yasaklı olduğu bu ve benzeri yerlerde karşı gelemedikleri yalnızca bir tek kalemin kuvveti oluyor ve pes ediyorlar. Fakat aynı zamanda bunun büyük bir güç olduğunun farkındalar. Zira biliyorlar ki yazmak karşısında çaresiz kaldıkları sihirli bir güç. Ve ben, sizin yerinize, beni hapse atanların gösterdikleri yenilginin zevkini alıyorum. Kendimi sizlerle beraber hissedebiliyorum ve belki de bu yüzden asla kendimi çaresiz hissetmiyorum. Bu sizin sayenizde.

Bana üyelik sunduğunuz için çok teşekkür ederim. En iyi dileklerimle ve çok kısa bir sürede görüşmek ümidiyle.

Samimi saygılarımla,

Zehra

Diyarbakır, E Tipi.

Zehra Doğan

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Zehra Doğan hakkında verilen ceza Antep İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü.

Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Doğan, 12 Haziran’da Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Doğan’ın cezaevi yönetiminin engellemesi dolayısıyla 2.5 aydır tutuklu bulunduğu cezaevinde resim çizemediği haberleri basına yansımıştı.

Engellemeler karşısında Doğan, arkadaşlarıyla birlikte yemek malzemesi için kullandıkları meyve ve sebzelerin renklerini boyaya çevirerek resim yapıyor.

Ayrıca sigara paketlerinin folyo kağıtlarını gazete kağıtlarının üzerine yapıştıran ve tükenmez kalem ile çizgilerini oluşturan Doğan, eserlerini zerdeçal ve kahve kullanarak renklendiriyor. Onun yapıştırıcı için kullandığı ürün ise bal.

Sebze ve meyveleri boyaya, ellerini fırçaya, gazete kağıtlarını ise tuvale çevirerek resimlerini yapmak zorunda kalan tutuklu ressam-gazeteci Zehra Doğan için geçtiğimiz günlerde Fransa’da da “Gözler Açık” isimli bir kitap basılmıştı.


Gazete Karınca