Ana SayfaGüncel1 Nisan’da Mecra’da: Sibel Özbudun’un katılımıyla sınıf, kimlik ve kültüre antropolojik bir bakış

1 Nisan’da Mecra’da: Sibel Özbudun’un katılımıyla sınıf, kimlik ve kültüre antropolojik bir bakış

HABER MERKEZİ – Sosyal Bilimler Akademisi’nin bu haftaki konuğu akademisyen Sibel Özbudun; söyleşi konusu ise “Sınıf, Kimlik ve Kültür: Antropolojik Bir Bakış”. Etkinlik 1 Nisan’da Kadıköy Mecra’da.

Sosyal Bilimler Akademisi’nin Kadıköy Mecra’da düzenlediği etkinliklerde bu hafta “Sınıf, Kimlik ve Kültür: Antropolojik Bir Bakış” var.

Söyleşide yer alacak olan akademisyen Doç. Dr. Sibel Özbudun’un, değinilecek konulara dair özet açıklaması şöyle:

“1960 ve 70’li yıllarda hem siyaset hem de sosyal bilimler açısından açıklayıcı ve dönüştürücü bir değeri olan ‘sınıf’ kavramı, 1980’lere gelindiğinde, neoliberal çağın postmodern ideolojisi tarafından ‘hükümsüz’ sayıldı ve yerine ‘kimlik’ eksenli açıklamalar ikame edildi. Ancak dünya gerçekliğinin kimliklerin özgürleştirilmesi retoriğine dayanan postmodern varsayımları boşa çıkardığını, dünyada ‘hoşgörü’ ve ‘çokkültürcülük’ten çok, ırkçılığın, farklı olana karşı nefretin yükselişe geçtiğini görmek için çok beklemek gerekmedi. Bugün yalnızca Türkiye’de değil, pek çok ülkede faşizm ve köktencilik gerçek bir tehdit oluşturmakta.

Bu söyleşide ‘sınıf’ kavramının ‘kimlik’e tahvil edildiği koşulların bir analiziyle birlikte, sınıf ile kimlik, ya da daha genel bir deyişle ekonomi-politik ile kültürün gerçekten de uzlaşmaz olup olmadığı ve eşitlikçi, özgürlükçü bir dünya tahayyülü için bu iki kavramı bağdaştırma olasılıkları üzerinde tartışmayı amaçlıyorum.”



Adres: Caferağa Mahallesi, Dumlupınar Sokak, No:5, Kadıköy-İstanbul