Ana SayfaGüncel15’er yıl hapis cezası isteniyor: Gazeteciler Güzüpek ve Müftüoğlu hakim karşısındaydı

15’er yıl hapis cezası isteniyor: Gazeteciler Güzüpek ve Müftüoğlu hakim karşısındaydı

HABER MERKEZİ – KHK ile kapatılan DİHA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dicle Müftüoğlu’nun ajansta yayınlanan haberler nedeniyle 15’er yıla kadar hapis cezasıyla yargılandıkları davanın duruşmasında gazeteci Güzüpek, suçlama konusu yapılan haberlerin basın özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek, beraatını istedi. Mahkeme duruşmaya mazereti nedeniyle katılmayan Müftüoğlu hakkında zorla getirme kararı çıkarttı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda  (DİHA) 2015 yılında yayınlanan 20 haber nedeniyle Erzincan’da yaşayan bir kişinin yaptığı suç duyurusu üzerine ajansın Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dicle Müftüoğlu hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Güzüpek katılırken, Müftüoğlu raporlu olduğu için katılamadı.

Duruşmada iddianamenin okunmasının ardından Güzüpek savunma yaptı.

Suçlamalara konu yapılan haberlerin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirten Güzüpek beraatini istedi.

Güzüpek’in avukatı da dava dosyasındaki eksiklerin giderilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, raporlu olduğu için duruşmaya gelmeyen Müftüoğlu hakkında zorla getirme kararı verdi. Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 8 Haziran’a erteledi.